Nyrenoverade lokaler ger stort lyft

ABF Östergötland i Motala har byggt om sina lokaler till att få bättre förutsättningar för verksamheten.

30 november 2017 fanns en färdig plan och 20 januari var allt i stort sett klart. Här köket med 26 platser för konferenssittning samt ett fullgott kök för matcirklar.

30 november 2017 fanns en färdig plan och 20 januari var allt i stort sett klart. Här köket med 26 platser för konferenssittning samt ett fullgott kök för matcirklar.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-03-07 10:00

Peter Frejhagen är verksamhetsledare på ABF i Motala tillsammans med kollegan Marlene Karlsson. Hans bakgrund är bland annat 10 år som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i riksdagen. Till Östergötland kom han 2010, har suttit i styrelsen för ABF Östergötland och är nu verksam i Motala sedan oktober 2017.

– När man kommer in utifrån, i en verksamhet som rullar på, så ser man lättare bristerna och därmed möjligheter till förändring.

Peter hade alltså nya ögon när han kom till Motala och nu har man gjort en stor ombyggnad och fått studielokaler med bättre förutsättningar för verksamheten och även fått utrymme för nya områden som matlagningscirklar, musik och hantverk, konferensytor samt även ren klassrumsmiljö. Arbetet med ombyggnaden påbörjades 16 december 2017 och den 20 januari 2018 var det i stort sett klart.

– Kontoren var utspridda, lokalerna fungerade inte bra i verksamheten och vi behövde större salar, berättar Peter och fortsätter:

– Vi har upp till 100 personer som passerar dagligen. Därför blev det till exempel nödvändigt med att avskilja kontorslokalerna bättre. Förut gick alla förbi kontorsrummen men nu har man en kontorsplats som är mer mötesinriktad.

I Blå rummet sitter för dagen PRO-kören och övar. En gång i veckan är det övningstillfälle och det är måndagar som gäller.

– Lokalerna har blivit mycket bättre, säger Arne Wisell, en av medlemmarna i kören. Han får medhåll av körledaren Bengt Hollström:

– Rummet här fungerar väldigt bra.

På ABF Östergötland i Motala har man nu fler studiesalar samt att man fått bort flera smårum. Lokaliteterna har anpassats efter vad som krävs i dag, de har blivit modernare.

– Vi har nu sju studiesalar, varav tre större för 30 - 75 personer - vilket mest används till föreläsningar och kulturprogram. Den stora grejen är att vi nu fått ett fullgott kök för matlagningscirklar. Vi har anpassat lokalerna till de behov som finns. Vi ska även digitalisera rapporteringen vilket underlättar cirkelverksamheten och kulturrapporteringen. Digitaliseringen är en modernisering av folkbildningen, säger Peter Frejhagen.

Var kommer ditt engagemang ifrån?

– Jag är en folkrörelsemänniska och har fått det med modersmjölken. I tio år arbetade jag för Socialdemokraterna i riksdagen med utåtriktade arrangemang och fysiska möten. Jag gillar möten som form. Min generation tror ofta att man inte behöver möten i dag men jag tror att det fysiska mötet är viktigt. Det är där vi bygger en relation. Där är ABF en styrka, avslutar Peter Frejhagen.

"Rummen har ett namn med en färg och det visas sedan i vår digitala kalender", berättar Peter Frejhagen.
"Rummen har ett namn med en färg och det visas sedan i vår digitala kalender", berättar Peter Frejhagen.
Peter Frejhagen

Ålder: 44 år

Gör: Verksamhetsledare ABF Östergötland i Motala sedan oktober 2017.

Bor: Trehörna, Ödeshögs kommun

Intressen: Resa, golf, hänga med vänner och föreningsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om