Motala kommun är i stort behov av nya äldreboenden. I månader har man kämpat med att hitta en tomt där det är möjligt att bygga utan att behöva ändra detaljplaner. Nu har man äntligen slagit fast att 55 nya platser skulle kunna byggas vid Mossenplan, men då stöter man på nya problem. Det planerade beslutet om en planerad investering på 100 miljoner kronor som skulle ske hos socialnämnden och kommunstyrelsen i dagarna har därför skjutits upp.
– Vi är inte riktigt färdiga ännu. Sedan har också frågan dykt upp om kostnader. Byggpriserna skenar, säger utvecklingschef Jan Holmberg.
Hur mycket dyrare ser det ut att bli?
– Det är en spekulation, men det rör sig i häraden kring 20 miljoner kronor, säger Jan Holmberg.
Fördyringen är ett problem för socialnämnden. Högre byggkostnader innebär högre hyror för dem. Men också fördröjningen är ett stort problem. Just nu står 39 äldre i kö till boende. Enligt Jan Holmberg är det dock inte många detaljer kvar innan ett förslag är färdigt för politikerna. Men nu tar nämnderna sommaruppehåll och därmed blir det beslut tidigast i september.
– Om det sedan inte blir några överklaganden med bygglovet eller upphandlingen så tar det cirka 18 månader innan man kan öppna boendet. Då är vi framme våren 2019, säger han.
Från Alliansens sida är man ordentligt upprörda över såväl fördyrningen som fördröjningen. De menar att majoritetens ovilja att titta på privata alternativ ställer till det för Motalas äldre.
– Det finns andra lösningar. Vi vill införa valfrihet också bland boendena. Då skulle privata aktörer både kunna bygga och driva boenden och vi skulle styra utifrån den dygnskostnad som vi är beredda att betala. Det skulle bli billigare och det har ju funnits intressenter för det här länge så då hade man redan varit igång, säger oppositionens Anna Lust (M).
Men socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S) vill inte ha någon sådan valfrihet.
– Det är för oprövat och då skulle vi få en fri etablering. Då skulle företag kunna köpa befintliga fastigheter och öppna vårdboenden där, säger hon.
Oppositionen menar dock att kommunen fortfarande kan styra över lokalernas utformning genom plan- och miljönämnden och deras regelverk.
– De som drabbas av det som händer nu är ju Motalas äldre, säger Anna Lust.