– Det är alltid bra om man kan avlasta lärare för det är de signalerna som kommer mycket från deras håll, att de har för mycket administrativt och att de inte får tiden över som de vill till undervisning och planera undervisning, säger Helén Isacsson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden.
Hon tillägger:
– Kan vi och förvaltningen på något sätt underlätta så att de gör det som de faktiskt är ämnade och utbildade för att göra, då är det bara bra.
Därför har bildningsnämnden nu beslutat att förvaltningen ska utreda hur lärarnas administrativa börda kan minskas, så att de får mer tid till planering och undervisning.
– Vi var helt överens och det ska bli väldigt intressant att se mer konkret vad den här utredningen kan visa, säger Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande.
Hon kommer själv från en lärarbakgrund och lyfter att det fanns delar i hennes vardagliga arbete som någon annan hade kunnat göra bättre. Det kunde exempelvis handla om samtal med elever, som inte nödvändigtvis krävde en studie- och yrkesvägledare eller kurator, men som heller inte hörde till hennes främsta uppdrag.
– Sådana saker kan det finnas någon annan som är bättre lämpad att göra så att det blir bättre för alla, säger Lotta Lexén och tillägger:
– Kanske finns det saker som till och med kan lyftas bort. Jag kan inte svara på vad det skulle kunna vara, men det är också en del i det här.
Administration kan också handla om dokumentation och planering av exempelvis friluftsdagar. Per Stark (M), förste vice ordförande i bildningsnämnden, konstaterar att det tidigare fanns mer "kringpersonal" på skolorna, så som skolvärdar, som kunde dra i sådana trådar. Nu för tiden ligger sådan planering allt oftare på ämneslärare.
– Vem skulle annars göra det, så som det ser ut i dag? Många sådana frågor är det, säger han och tillägger:
– Man springer på för många bollar helt enkelt.
Per Stark tror också att den stundande utredningen, och vad den eventuellt landar i, också kan bli ett sätt att underlätta för den framtida kompetensförsörjningen.
– Vi vill behålla våra lärare och de ska känna att de vill jobba kvar hos oss, så det inte blir för mycket administrativa bördor, säger han.
I juni ska resultatet av utredningen presenteras för bildningsnämnden.
– Vi ser med spänning fram emot det här, fastslår Lotta Lexén.