Ny test kan avslöja hjärntrötthet

Överläkare Sara Haghighi Smith på Lasarettet i Motala får forskningsanslag som möjliggör ny forskning om Parkinsons sjukdom.

"Inom neurologi har metoden inte använts tidigare" säger överläkare Sara Haghighi Smith.

"Inom neurologi har metoden inte använts tidigare" säger överläkare Sara Haghighi Smith.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-06-04 15:00

– Vid många neurologiska sjukdomar försämras hjärnans snabbtänkande funktion, bland annat vid parkinsonssjukdom. Vi kommer att använda en ny test som kan avslöja försämring av hjärnans snabba tänkande i tidigt skedde och detsamma med hjärntrötthet. Detta kan främja en optimal vård och förhoppningsvis även bättre behandlingsalternativ för hjärntrötthet hos Parkinson patienter, säger överläkare Sara Haghighi Smith på LiM. Hon fortsätter:

– Inom neurologin har metoden inte använts tidigare. Den har tidigare bara testats på en mindre grupp Ms-patienter.

Forskningen bygger på ett datorprogram där patienten gör ett självtest, på sjukhuset, i en lugn omgivning. Det är ett reaktionstest som sedan analyseras av neuropsykolog Martin Brandberg i Skövde. 40 patienter ingår i testet plus en kontrollgrupp på ytterligare 40 personer. Man följer sedan upp med en kontroll efter två år.

Sara Haghighi Smith har i flera år arbetat tillsammans med Professor Arvid Carlsson som belönades med Nobelpriset år 2000 efter att redan år 1957 ha föreslagit att brist på dopamin kan förklara symtomen vid Parkinsons sjukdom.

– Han är över 90 år men piggare än vad jag är, förklarar Sara Haghighi Smith och tillägger:

– Jag arbetade tillsammans med honom på Sahlgrenska i Göteborg och nu har han en ny medicin på gång; OSU6162 som förhoppningsvis ska ha en positiv effekt på hjärntrötthet.

Sara Haghighi Smith betonar och framhåller att det är Lasarettet i Motala och människor som brinner för forskning där som möjliggjort detta projekt.

OSU-6162

Ett läkemedel framtaget av professor Arvid Carlsson som kan hjälpa människor som drabbats av hjärntrötthet. Det nya medlet hjälper till att stabilisera signalsubstanserna dopamin och serotonin i hjärnan och hålla dem på en neutral nivå.

Källa: Akademiliv. Sahlgrenska akademins personaltidning på nätet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om