Nya ungdomssatsning i city: "Jättebra mottaget"

På torsdag drar den nya ungdomsverksamheten KA ungdom igång i Motala. ”Behovet är stort, jag är så taggad! säger initiativtagaren Christian Sjöström Verbanac.

Micke Persson, Kulturakademin och Christian "Boris" Sjöström Verbanac, ungdomscoach.

Micke Persson, Kulturakademin och Christian "Boris" Sjöström Verbanac, ungdomscoach.

Foto: Victor Berlin

Motala2020-09-03 08:00

Verksamheten riktar sig till högstadie- och gymnasieungdomar och kommer att hålla till mitt i Motala, närmare bestämt i Kulturakademins lokaler. Det är ungdomscoachen Christian Sjöström Verbanac, eller Boris som han kallas, som ligger bakom projektet.

– Det fanns inte någon central mötesplats för ungdomar. KA är en kanonlokal, vi tog kontakt och nu drar vi igång KA ungdom. Det blir ett sätt att aktivera ungdomar som annars kanske inte aktiveras så mycket.

– Det är en verksamhet som ungdomarna själva kommer att jobba, driva och föra framåt. Vi är här för att hjälpa, stötta och främja deras idéer. 

Åtta Motalaungdomar ska vara med och jobba i verksamheten. 

– Tanken är att det ska bli en liten arbetsträning för dem också. Att det ska vara en liten slussning inåt vuxenlivet. Vi har ett gäng som jobbar högstadiekvällar, och ett annat gäng som jobbar gymnasiekvällar.

Planen är att man bland annat ska anordna konserter, temakvällar och sportevents. Men det väntas också mycket annat.

– Det kommer finns stort utbud på tv-spel, vi kommer att ha danslokal och pingis. Ungdomarna ska vara delaktiga i verksamheten, det är deras ställe, inte mitt. Men vi ställer inga krav på någon. Man kan bara vara, och man får göra fel. Vi kommer att ha stort fokus på hänget – det öppna samtalet – kom och ta en fika liksom, säger Christian.

Ytterst sett är det Motala kommun och Socialkontoret som står bakom KA ungdom.

– Jag jobbar med projektet Unga i riskzon, som är ett samarbete mellan kommunen och socialkontoret. Det här blir ett av våra verktyg att jobba med.

Christian har tidigare jobbat på Hallen, men KA ungdom är varken en fritidsgård, eller en fortsättning på det arbetet.

– Det här är en helt fristående verksamhet. Det är en ny modell som kommer från aktivitetshuset i Malmö, och lite från Fryshuset i Stockholm. Vi är ett aktivitetshus, en mötesplats för ungdomar, säger han och fortsätter:

– Man tar mycket eget ansvar här. Vi kommer självklart att vara med, men vi är inga pekpinnar.

För gymnasiet kommer verksamheten att hållas öppet varannan torsdag, varannan fredag, för högstadieungdomar på lördagar. Projektet pågår fram till årsskiftet, sen blir det en utvärdering.

– Vi hoppas att vi får vara kvar och fortsätta driva verksamheten vidare, avslutar Christian.

Karta: Kulturakademin i Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!