Fia Sundin tog sin masterexamen i ekologi, med inriktning på naturvård, vid Linköpings universitet för två år sedan. Innan anställningen på Motala kommun arbetade hon med att inventera hotade arter åt länsstyrelsen i Östergötland. Förra hösten hade hon också en roll som fälthandläggare i betesmarker hos Länsstyrelsen Västra Götaland.
I Motala har Fia arbetat med att fram ett kunskapsunderlag för LIS-planeringen (landsbygdsutveckling i strandnära läge). Hon arbetar också med projektet "Det levande eklandskapet".
– Där har jag tagit fram en frihuggningsplan för Motalas ekar. Under våren sätter vi också upp mulmholkar på strategiska platser i Motala och i Borensberg. Mulmholkar fyllda med eklöv, ekspån och vatten är holkar för insekter som normalt bor i gamla och ihåliga ekar. Mulmholken försöker efterlikna en ihålig ek, och lyckas faktiskt ganska bra. Det är väldigt häftigt, säger hon.
Över 1 000 arter av lavar, svampar, växter och djur lever på eken. Inget annat trädslag i Sverige har så många organismer knutna till sig, enligt Fia.
Hennes visioner är att kunna bevara och gynna kommunens rika, biologiska mångfald samtidigt som tillgängligheten i naturen utökas.
– Målet är att skapa en attraktiv tätortsnära natur som invånarna väljer att vistas i ofta.