2014 beslutade Trafikverket att inte tillstyrka ett tågstopp i Godegård, inte heller bygga någon plattform/perrong. Men ärendet har varit uppe långt innan dess och liberalen Kjell Fransson, politisk sekreterare, i kommunen har drivit frågan sedan 2008.
Så sent som i november i fjol sa den nya majoriteten i Region Östergötland muntligen ja till tågstoppet. Något som mottogs med stor glädje, både bland politiker och allmänhet som såg en ljusning.
Tidigare samma år meddelade också Motala kommun att de är beredda att ta kostnaden för perrongen, en summa på mellan 3–5 miljoner kronor.
Men trots regionens positiva inställning att etablera en ny knutpunkt, och kommunens vilja att betala, har ett nytt problem uppstått. Trafikverkets besked säger nämligen att det krävs en ny järnvägsplan för att överhuvudtaget kunna bygga en perrong.
Kjell Fransson ifrågasätter beskedet.
– Jag tycker att det är lite stelbent för om viljan finns skulle det säkert gå att korrigera den befintliga planen, det tror jag, säger han.
Trafikverkets motivering är att det inte finns någon möjlighet att få med den i den befintliga järnvägsplanen eller nuvarande produktion inom tidsplanen för delsträckan Jakobshyttan-Degerön.
Trafikverket uppger också att det är upp till Region Östergötland att prioritera och finansiera ett genomförande av en ny plan som möjliggör byggnation.
Jan Owe-Larsson (M), ordförande för Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd (TSN), har också satt sig in i ärendet och berättar att ett möte med den politiska ledningen i Motala är inbokat.
– Mötet är föranlett av brevet från Trafikverket, säger han och fortsätter:
– För mig är det viktigt att ha bra kontakt med kommunala företrädare och det här är ett sammanhang där det är lättare att prata än att bara skicka mail.
Hur ser du på att det är upp till regionen att prioritera och finansiera en ny järnvägsplan?
– Mitt preliminära antagande är att vi inte kan göra det. Det finns inte pengar avsatta och det är en lång process. Jag vill prata med den politiska ledningen i Motala först, men det ser svårt ut att regionen skulle processa det. Prognosen från min sida är att det inte kommer att vara möjligt men vi vill lyssna med kommunen först hur vi går vidare - eller inte, säger Jan Owe-Larsson.