Artisterna på skivan är DanKind, Reppe, Sincario, Lovich, Flowzilla samt Marcvs. Vi träffar 16-åriga Reppe, som egentligen heter Ellen, och 17-åriga DanKind, vars riktiga namn är Daniel, samt Christian "Boris" Sjöström Verbanac, ungdomscoach på KA Ungdom. KA Ungdom står bakom cd:n tillsammans med Bostadsstiftelsen Platen.
"Boris" berättar att Motala Beatz växte fram ur ungdomsfestivalen "Våra kvarter" som KA Ungdom arrangerar tillsammans med just Bostadsstiftelsen Platen.
– Och när vi körde det första året så insåg vi att "shit, det finns ju riktigt lovande artister här i stan".
Efter lite spånande kom idén om en samlingsskiva. Att vara med på den tycker Ellen känns kul och stort. Daniel har förutom artist varit studiotekniker och med i den producentduo som har skrivit all musik. Den andra producenten är HRV.
Varje artist har valt en låt att skriva text till och att göra till en färdig låt.
Ellen berättar att när hon skriver sin musik så försöker hon nå ut till alla.
– Att alla kan lyssna på det och alla kan relatera till det jag skriver.
Daniel anser att musik handlar om att ha en bild i huvudet och försöka förmedla en bild till lyssnaren.
– Man går utifrån en känsla och så bygger man på det.
Även han säger att andra också kan relatera till det.
Daniel har även mastrat och mixat skivan. Man har även fått mastringshjälp av en artist i Uppsala.
Skivan, som är gratis, kommer att finnas i alla skolor i Motala och bland annat även i butiker. Den kommer även att finnas på ungdomsverksamheter i hela Sverige.
Artisterna har dessutom blivit bjudna till att göra en större konsert i Huddinge.
– Man kunde inte tänka sig det, det känns overkligt nästan, tycker Ellen om att få spela där och att musiken har spridits dit.
"Boris" hoppas att skivan når ut så mycket att ungdomarna på den kan åka runt till ungdomsverksamheterna i Sverige och uppträda.
Ellen hoppas att:
– Nå ut så mycket vi bara kan och man får så mycket öron på sig som det bara går, och ta det därifrån. Fortsätta uppåt liksom.
Daniel tycker att projektet har varit en bra erfarenhet och det gav möjlighet att hitta folk att jobba ihop med i olika projekt i framtiden.
Många av ungdomarna som är med hade aldrig träffats innan dess berättar "Boris". De kommer enligt honom från olika bakgrunder och från olika områden i Motala.
– Så egentligen handlar det ju inte bara om en skiva utan det handlar även om resan dit och hur man har fått ihop det, samspelet.