2013 började socialnämnden utreda äldreomsorgens ekonomi efter att verksamheten ständigt drogs med underskott. Nu har man kommit så långt att man istället gått över på arbetsmiljön, en fråga som personalen länge haft synpunkter på. Det har handlat om allt från delade turer och jobb på flera arbetsplatser till att det är svårt att få vikarier, att tekniken krånglar och att bemanningen är för låg.
Åtgärder
Men nu ska det till åtgärder. Socialdirektör Sven-Inge Arnell kallade i december till ett möte för chefer, tjänstemän, fack och personal. Utifrån det har man sedan satt ihop en lista med omkring 30 punkter på åtgärder som ska genomföras. På listan finns allt från att bygga färdigt Strandvägens äldreboende, införa digitala trygghetslarm i hela kommunen, ta fram en plan för framtidens äldreomsorg och utreda hur man ska förlägga korttidsplatserna i framtiden. Man ska också utreda om dagverksamheten i Borensberg behöver utökas, hur samarbetet med facken ska förbättras och om man ska införa så kallade arbetstidsmodeller för personalen.
– 2016 har vi ett tydligt fokus på äldreomsorgen, säger socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S).
Arbetsmiljö
Äldreomsorgschef Patrik Sikt är den som blivit ytterst ansvarig för projektet. Han konstaterar att det är en diger lista han fått framför sig.
– Vissa saker kommer vi att kunna beta av snabbt, andra kommer vi kanske bara hinna påbörja under det här året. Och vissa saker kommer vi kanske inte att hinna med utan det får vi vänta med, säger han.
Arbetstider och personalens arbetsmiljö är de områden som står högt upp på prioriteringslistan. För att diskutera de frågorna ska ett antal arbetsgrupper med bland annat personalrepresentanter tillsättas.
– En helg nyligen fick vi gå in och göra om en hel del scheman, men sådant ska vara undantagsfall. Tyvärr upplever inte personalen att det är så. Kanske behöver vi diskutera de här frågorna på andra sätt så att vi kommer framåt, säger Patrik Sikt.
– Vi måste verkligen jobba på att få till delaktighet och inflytande för personalen, tillägger Anne-Lie Liljedahl.
Medborgardialog
I arbetet ingår både att förbättra läget i dag och att fundera över hur äldreomsorgen ska se ut i Motala i framtiden. Där ska Motalaborna få säga sitt.
– Ja, det kommer att bli några möten där vi vill höra vad Motalaborna vill och hur de vill ha det. Det är ju ändå de som är berörda, säger Anne-Lie Liljedahl.