Nu ska huset räddas - så många miljoner kostar det

Taket på Gamla Folkets hus i Motala läcker och har orsakat stora skador. Nu ska huset räddas. Priset uppskattas till cirka tolv miljoner kronor.

Arkivbild. Gamla folkets hus.

Arkivbild. Gamla folkets hus.

Foto: Anders Rörby

Motala2021-04-29 20:00

– Det är bland annat rötskador i konstruktion, i fasad och innerväggar. Det är även i sockeln så det är inte bara taket, säger fastighetsförvaltningschef Carl Melin.

Folkdansen 1, Motala gamla Folkets hus förvärvades av Motala kommun 2014 från Föreningen Folkets hus och parker. Taket är till största delen orginal. Kommunen har tidigare försökt med olika provisoriska lagningar, men vattnet har ändå hittat in.

Räddningsprojektet är nu tänkt att delas in i tre etapper. Steg ett blir att byta taket. Under tisdagen godkände kommunstyrelsen budgeten på 7 250 000 kronor för den första etappen. 1 750 000 utav denna summa är bidrag från länsstyrelsen.

Exakt när taket ska bytas är inte klart, men målsättningen att få det gjort i år. I etapp två ska fasad/konstruktion åtgärdas, tredje året ska det göras inre åtgärder. Prislappen för att alla tre etapper beräknas i nuläget att landa på cirka 12 miljoner kronor. Men än så länge är det en tidig prognos.

– Det är en gammal byggnad med saker som vi inte vet. Vi får se vad utfallet är om tre år. Det vi har koll på för tillfället är etapp ett.

– Det låter som ohyggligt mycket pengar, men det är också ett kulturminneshus, då behöver man tillämpa en annan metodik när man gör åtgärderna. Man behöver tillämpa materialval utifrån hur det en gång har varit. Detta sker i samråd med länsstyrelsen och byggnadsantikvarie.

Att riva huset kommer inte på tal då det är stämplat med både stora och lilla q-märkningen.

Karta: Gamla folkets hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!