Nu har skolan fått en kub - för fjärde gången

De hoppas inte bara på ett lyckat projekt utan även en fortsatt positiv förändring där gemenskap och utveckling blir centralt.

Felicia Andersson (organisatör), Lavan Mohammed (sekreterare) och Esmeralda Gjonlulaj (ordförande). Alla är en del av Raoul Wallenberg Academys skolprojekt kuben.

Felicia Andersson (organisatör), Lavan Mohammed (sekreterare) och Esmeralda Gjonlulaj (ordförande). Alla är en del av Raoul Wallenberg Academys skolprojekt kuben.

Foto: David Salevid

Motala2020-01-21 16:00

Den 13 Januari kom kuben, som är en del av Raoul Wallenberg Academys skolprojekt med samma namn, till Platengymnasiet som nu medverkar för fjärde året i rad. Årets ämnesområde blev artikel 9 i FN:s stadga för de mänskliga rättigheterna: rätten till en rättvis behandling.

I projektet ingår ytterligare 29 svarta kuber, som skickas ut till 30 olika skolor,  baserade på FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. Alla 30 kuberna bildar tillsammans en utställning i Stockholm 26-28 augusti. Kuben dekoreras av elever och används även som gymnasiearbete.

Några som hoppas ta projektet vidare, för att bli mer än ett årligt skolprojekt, är Plateneleverna Esmeralda Gjonlulaj, Felicia Andersson, Lavan Mohammed och Zainab Albaaj Ahmed, som därför har startat upp en förening.

– Man sätter ändå en grund nu för någonting som man vill ska fortsätta, beskriver Felicia Andersson.

Föreningen vill med projektet skapa nya mötesplatser, ändrade scheman som är mer anpassade för gemenskap samt en rättvis behandling av alla. Exempelvis för att elever ska kunna mötas på gemensamma raster och skapa nya vänner.

Platengymnasiet kommer att hålla en invigning i maj. För att se och veta mer har de även skapat ett Instagramkonto där det finns vidare dokumentation av projektet.

Kuben är 27 kubikmeter och väger 500 kg.

Utöver skolorna i Sverige så medverkar skolor från bland annat Paris, New York och Madrid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!