Nu är slutet nära för kopparnätet

Snart närmar sig nedsläckningen av kopparnätet i Motala. Den 3 juni tas den klassiska uppkopplingen ur bruk för boenden i områdena Björken, Bona, Hågra, Isefall, Karlsby och Tyle.

Bona är en av de platser där kopparnätet kommer tas ur bruk.

Bona är en av de platser där kopparnätet kommer tas ur bruk.

Foto: Victor Berlin

Motala2019-05-06 20:00

Vissa delar av kopparnätet, som kan vara omkring 70 år gammalt, lever inte längre upp till dagens behov. Koppartråden bär inte de nya digitala tjänsterna lika bra som den nya tekniken. De är känsligt för väta, väder och vind och det är inte ovanligt att de behöver repareras. Telia har informerat sina berörda kunder om övergången, och erbjuder istället en ersättningslösning som bygger på mobil teknik.

– Det här är ny modern teknik jämfört med kopparnätet. Routern är förstärkt för att bättre fånga upp signal från närliggande mobilmaster. Om det behövs så kan man montera en extern antenn på taket, men det behövs oftast inte. Det är bättre att ta med kunderna i den nya tekniken, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.

Den nya trådlösa uppkopplingen ska vara mer driftsäker och bättre anpassad för en modern internetuppkoppling. Närmare 55 000 av Telias kunder i hela Sverige har redan ersatt koppartråden mot deras alternativ, men det är upp till kunden att själv välja ersättningslösning. Inger Gunterberg tror att vissa kunder kommer att ansluta sin fasta telefon till en befintlig bredbandstjänst eller kanske nöja sig med att bara ha en mobiltelefon.

– Den återkoppling vi får kan vara att man är lite orolig innan man gjort den här förändringen. Men efteråt tycker de som återkopplar att det blivit mycket bättre och mer driftsäkert än med kopparledningen, säger Inger Gunterberg.

Nästa år kommer även kopparnätet i områdena Kristberg och Varv tas ur bruk. Övergången sker den 31 maj. På Motala kommun kan man bara konstatera att man känner till planerna av nedsläckningen av kopparnätet, men att det inte är en kommunal fråga.

– Kommunen ansvarar inte för medborgarnas telefoni, det är Post och telestyrelsen som ansvarar för. Däremot tittar vi på ett antal lösningar för att gå ut och bygga bredband på landsbygden. Vi har dialog med olika aktörer för att gå ut med ett erbjudande i hela kommunen, säger Per Anders Jansson, IT-chef på Motala kommun och fortsätter:

– Skulle vi landa i en sådan lösning så kan telefoni följa med i fibern. Men inget är färdigt, det finns inget politiskt beslut kring vilken riktning vi ska gå. Enbart telefoni kommer vi aldrig kunna lösa, avslutar Per Anders Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!