Nära 300 barn lever i ekonomiskt utsatta familjer

Cirka 450 hushåll i Motala får ekonomiskt bistånd. Människor som tvingas lämna ut sig själva totalt för att få pengar till mat och kläder.

Försörjningsstöd ska vara sista utvägen men ändå är det många som får hjälp i flera år, säger Lilane Lundwall, sektionschef ekonomiskt bistånd, Motala kommun.

Försörjningsstöd ska vara sista utvägen men ändå är det många som får hjälp i flera år, säger Lilane Lundwall, sektionschef ekonomiskt bistånd, Motala kommun.

Foto: Lillian Andersson

Motala2023-01-27 20:00

"Det finns en risk att ekonomiskt bistånd kommer öka i slutet av året och kanske framför allt under 2023 med tanke på inflationen och ökande arbetslöshet som påverkar hela landet", stod det i socialnämndens delårsrapport i höstas.

Ekonomiskt bistånd består av försörjningsstöd, vilket gäller hyra, el, hemförsäkring med mera, och bistånd till livsföring som mat, kläder och telefon bland annat. Prishöjningarna har varit stora under året men frågan är om fler söker bistånd.

– Nej, så är det inte. Under året har antalet hushåll som behöver hjälp minskat. Men summan vi betalar ut är konstant, säger Lilane Lundwall, sektionschef ekonomiskt bistånd på Motala kommun.

undefined
Socialförvaltningen i Motala betalar ut nära fyra miljoner kronor varje månad i försörjningsstöd och bistånd.

Orsakerna till att en familj får bistånd är flera.

– Det kan vara arbetslöshet utan rätt till ersättning och att det också finns svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden. Det kan vara att man är sjuk men inte har arbetat upp rätten till att få sjukpenning.

I grunden handlar det om personer som inte är självförsörjande. Men det går inte att peka ut en speciell sorts familj.

– Det är familjer av olika bakgrund, men det klart att det finns en svårighet bakom som gör att de får bistånd.

I Motala kommun betalas det ut cirka 3,7 miljoner i ekonomiskt bistånd i månaden. I december fick 444 hushåll bistånd och av dem är 143 hushåll med barn. Totalt berörs 283 barn.

– Det är familjer som försökt att lösa sin situation men inte lyckats. Många är ledsna och uppgivna. Många säger att ”jag vill inget hellre än att få ett jobb”.

undefined
Lilane Lundwall tror att det kommer bli fler som tvingas söka ekonomisk hjälp och hon ser med viss oro vad starten på 2023, med bland annat stora elräkningar, kommer leda till.

Kommunens biståndsenhet ska vara "den sista utvägen" och kraven för att få hjälp är höga. Den sökande blottar sig totalt i ansökan och måste redogöra för allt om familjens ekonomi. Men alla har rätt till en prövning enligt Lundwall.

– Sen har vi hjälp. Vi har bland annat arbetsmarknadsenheten, säger hon och menar att just vägen ut på arbetsmarknaden är tuff men där rätt stöd och hjälp kan bli lösningen.

– Ju fortare man kommer ut i jobb desto bättre är det för både den enskilde, för familjen och för barnen. Det finns bara fördelar.

Från 1 januari har normen för försörjningstöd räknats upp med 8,6 procent. En stor ökning men Lundwall tillägger att den enskilde ändå inte får några stora summor.

Kommer fler får ekonomiskt bistånd framöver?

– Ja, det är vad alla prognoser visar på. Men än har arbetslösheten inte ökat, vilket är bra, men jag tror ändå att det blir fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!