Klockan är tio och utanför El Sistemas sal står femåringarna från Råssnäs förskola på rad. När det är dags för lektion tar de sig in i rummet; först marscherande, sedan långsamt smygande och efter det hoppande.
Under musikstunden händer saker hela tiden. I en övning får de sätta sig ner, eller resa sig, beroende på vilka toner som spelas på pianot. I en annan står barnen och dansar med sjalar.
– Vi använder musiken som ett medel för att nå många olika mål, där språk och kommunikation är en viktig del, berättar Helena Hennings.
Hon och Christina "Fiffi" Olsson är lärare på Kulturskolan och jobbar inom El Sistema. Båda har musiklärarutbildning med rytmik som huvudämne. Helena har även en utbildning som musikterapeut och Fiffi som teaterpedagog.
De arbetar utifrån "rytmikmetoden" som har ett helhetstänk kring barnens utveckling både fysiskt, psykiskt, socialt och emotionellt.
– Forskning visar att motorikens betydelse för inlärning är jättestor, berättar Helena.
Hon plockar fram pinnar ur en låda och delar ut till barnen.
När musiken börjar flöda ur högtalarna spelar de pinnarna i takt, först högt och ljudligt, sedan tyst. De håller upp dem i luften, de spelar på golvet och till slut tar de händerna åt sidan och spelar på varandras pinnar. Efteråt formas bokstäver med pinnarna.
– Barn i den här åldern är väldigt mottagliga gehörsmässigt, de gör en slags peak i 4-6-årsåldern så vill man träna gehör och språk så ska man sätta in mycket insatser här. Sångerna man lär sig nu kommer man ihåg resten av livet, berättar Helena.
När El Sistema startade i Motala för tio år sedan så var det just i förskolan man började, för att några år senare utvidgas till grundskolan. Det gjordes ett omfattande arbete inför starten där kulturskolan och förskolan tillsammans arbetade fram en strategi utifrån läroplanen.
Sedan dess har man hela tiden utvecklat arbetet.
– Vi har en röd tråd genom alla åren för barnen i El Sistema och i förskolan börjar vi med rytmik. Där lägger vi grunden och det utvecklar vi sedan när de kommer upp i förskoleklass, berättar Fiffi.
Tillsammans med kulturskolor i tre andra kommuner har de tagit fram boken "Musik för språkets skull". En digital bok med material om musikundervisning för att främja små barns språkutveckling. Den används av förskolor men har också blivit en kurs på universitet i Göteborg.
Nu ligger ett förslag uppe att lägga ner El Sistema i förskolan. Pengarna ska istället flyttas till förskolans egen verksamhet för att främja språk och integration.
Helena och Fiffi upplever dock att de inte fått några svar på vad det är som ligger bakom förslaget.
– Eftersom vi redan arbetar med språkutveckling och integration inom El Sistema så kanske man hade önskat sig en dialog kring behoven, vad som önskas och vad som redan görs, när det verkar som att det är det man vill satsa på, säger Helena.
De undrar vad tanken är att göra med pengarna, eftersom det både är svårt och tar tid att bygga upp något nytt som ska fungera på ett bra sätt.
– Har vi något som fungerar och folk är nöjda med så är det dumt att ta bort det. Bättre att använda det varumärke som El Sistema är och utveckla verksamheten därifrån, avslutar Helena.
Beslutet skulle först ha fattats på bildningsnämndens möte den 11 december, men har nu flyttats till januari.