"Musik ett medel för mänsklig utveckling"

Sara Englund Eckerbom är violinist men spelar egentligen inte altfiol, som på bilden.

Sara Englund Eckerbom är violinist men spelar egentligen inte altfiol, som på bilden.

Foto: Per Carlsson

Motala2015-09-22 21:00

El Sistema är filosofin som använder musiken för att skapa mänsklig och social utveckling. Motala och Åtvidaberg var först i Östergötland med El Sistema i förskolorna och sedan augusti leder Sara Englund Eckerbom projektet i Motala.

1. Hur ser din bakgrund ut?
– Jag är i grunden fiollärare och arbetar fortfarande som det. Fiol började jag med som femåring, gick musikskola i Linköping, utbildade mig på Ingesunds musikhögskola och i Oslo. Sedan har jag också vikarierat som kultursekreterare och varit tillförordnad kulturskolechef.

2. Hur fick du kontakt med El Sistema?
– Jag tror att jag först hörde talas om det vid en föreläsning om satsningen i Göteborg, som ju var först i Sverige att dra i gång.

3. Hur skulle du beskriva El Sistema?
– Det är ingen metod, det är en filosofi. Det började ju i Venezuela och där handlade det om att få bort barn från gatan. Men den här filosofin är tillämpbar i alla samhällen, det handlar om att utgå från hur det ser ut här och nu.

4. Hur går det till i Motala?
– Två pedagoger träffar förskolebarn från fyra förskolor, Agneshög, Myran, Lustigkulle och Charlottenborg. Och så har hålls det träffar onsdagskvällar, där familjerna är med, och där gäster bjuds in, från Kulturskolan eller från Symfoniorkestern i Norrköping, till exempel.

5. Hur går själva pedagogiken till?
– Musikpedagogerna arbetar tillsammans med förskolans pedagoger och de utformar undervisningen utifrån barnens behov och förutsättningar. Musiken är ett medel för att nå social och mänsklig utveckling samtidigt som man visar att musik, oavsett genre, är till för alla.

6. Vad gör man om barnen inte vill vara med?
– Jag vill uttrycka det som att pedagogerna jobbar i ett fullkomligt tillåtande klimat och har ett icke-korrigerande arbetssätt. Det finns inga krav, det gäller, som i all pedagogik, att väcka barnens lust.

7. Finns det ett motstånd hos föräldarna?
– Nej, jag skulle säga att de är otroligt positiva. Det har våra enkäter visat. Föräldrar säger sådant som 'Mitt barn har inte bara fått ett större intresse för musik, han/hon minns saker längre nu.'

8. Förstår beslutsfattarna och politikerna El Sistema?
– Ja, jag tycker det. I och med att El Sistema är så otroligt spritt och känt i Sverige och världen.

9. Sitter kulturen trångt i den kommunala ekonomin?
– När det gäller El Sistema så kan man ju visa att arbetet har effekter. Det sparar helt enkelt pengar, så det finns ett stort intresse hos politikerna. För El Sistema har ju kommunerna också fått medel genom Postkodlotteriet.

10. Vad hoppas du i framtiden av El Sistema i Motala?
– Att det ska fortsätta uppåt i åldrarna och inte stanna vid förskolebarnen.

Sara Englund Eckerbom

Ålder: 37 år.

Familj: Maken Per och barnen Karin, åtta och Hannes, sex år.

Bor: I Motala.

Fritidsintresse: Spelar ständigt, bland annat i stråkkvartett, Placebokvartetten i Linköping.

Favoritmusik: Nästan omöjligt att säga, men tycker mycket om folkmusik och barock.

Oanad talang: Kan få orkidéer att blomma om. "Jag doppar dem i ljummet vatten var tionde dag."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om