Tillväxt Motala står som arrangör och började jobba med eventet i slutet av förra året, innan corona. Från början hade man räknat med att i princip fylla hela salongen i Folkets hus, men nu blev det betydligt glesare i bänkraderna. Eventet sändes live, något som inte var planerat från början.
– Vi har gått ut med 40 fysiska biljetter. Sen är det talarna, vi från Tillväxt Motala och tekniker, vi får inte överskrida de 50, säger Christina Gyberg, projektledare.
I början av dagen upplyste konferencieren Jan Bylund skämtsamt att samtliga deltagare hade tillgång till en egen toalett. Dagen varvades därefter med olika föreläsningar, pauser och lunch. Cecilia Trieb och Robert Wallin är två av deltagarna som var på plats.
– Jag hängde på min man som är företagare i stan, jag vill lära mig mer och det är intressanta föreläsare tycker jag, säger Cecilia.
Är det något ni ser fram emot lite extra?
– När man såg inbjudan var det såklart Anders Borg som var huvudakten, men nu lyssnade vi på Anna Frankzén, framtidsspanaren, som var vansinnigt bra, säger Robert.
Båda tycker att det känns bra att det inte är så mycket folk på plats. Cecilia beskriver stämningen som optimistiskt, positiv och nyfiken.
– Alla är väldigt glada och pratglad känns det som. Man har lust att träffas, säger Robert.
Man kanske har saknat detta lite?
– Ja, alla man pratar med säger det. Man har saknat det här, det är skönt att komma ut och träffa andra och föra dialog. Se andra människor och inte bara sitta digitalt, säger Robert.
Under dagen var flera talare på plats, bland annat Mi Ridell, poeten Bob Hansson, entreprenörerna Filip Printzell och Tjoffe Sjögren, samt Anders Borg som talade utifrån rubriken ”Hur skapar vi tillväxt?”.
– Jag tänkte prata om vad krisen i globala ekonomin betyder för Sverige, och för Motala. Det går faktiskt inte så dåligt för Sverige, vi klarar oss hyggligt jämfört med andra länder. Sen tänker jag prata om vad man kan göra i Motala för att får ett bättre tillväxtklimat, säger Anders Borg.
Hur är det att prata inför en så liten skara?
– Mötet mellan människor går inte riktigt att ersätta. Man får anstränga sig mer för att nå fram. Vi måste göra såna här saker för vi kan inte låta samhället stanna av. Men det är klart att det kommer att bli väldigt skönt när vi faktiskt kan samlas igen. Vi får energi av andra människor och den energin är svår att överföra digitalt.