Möte om snabbare vägar till integration

Snabbare vägar för nyanlända flyktingar att bli en del av det svenska samhället. Om det handlade fredagens frukostmöte i Motala Convention Centre.

"Hjälp varandra och ge varandra en chans", sa Indira Stefanovic Cvorak under frukostmötet i Motala.

"Hjälp varandra och ge varandra en chans", sa Indira Stefanovic Cvorak under frukostmötet i Motala.

Foto: Anders Törnström

Motala2016-03-18 16:00

Indira Stefanovic Cvorak, som flydde från forna Jugoslavien till Sverige 1993, berättade om sin livsresa där hon tvingades att fejka en graviditet i sjunde månaden för att undgå krigets fasor, där hon med kuddar för magen som ett tecken på att havandeskapet var verkligt fick en soldat att hjälpa henne bära ombord två resväskor på den buss som skulle ta henne till säkerheten, norrut, där också en stor osäkerhet om framtiden väntade.

– Vi hamnade till slut i Polen och hade gjort klart att vi skulle ta färjan vidare till Danmark. Tyvärr missade vi den med tjugo minuter och det kom att avgöra mitt livsöde på ett dramatiskt sätt.

– Så här efteråt kan jag bara konstatera att det förmodligen var de tjugo viktigaste och bästa minuterna hittills i mitt liv. Vi tog nämligen färjan till Sverige istället och den resa som jag gjorde efter det gör att jag kan stå här i dag och tala om integration.

Indira Stefanovic Cvorak arbetar som lärare på Katedralskolan i Linköping och driver ett eget företag där hon reser runt och håller föredrag.

Integration handlar inte enbart om att få svenskfödda att samspela med nyanlända på alla de områden som kan vara aktuella, anser hon vidare.

Det är också en fråga om att integrera i det svenska samhället, att få folk att samarbeta och närma sig varandra, oavsett var någonstans man befinner sig på den sociala välfärdsstegen.

– Hjälp varandra och ge varandra en chans, lita på de nya som kommer och bemöt dem som individer. Då finns alla förutsättningar att det fortsatta livet ska bli lyckosamt.

Lena Henricson, utvecklingsstrateg och internationell samordnare på Motala kommun, redogjorde under mötet för hur flyktingsituationen ser ut i Motala.

Under 2015 anlände till exempel 120 ensamkommande barn och ungdomar och det totala antalet flyktingar under året uppgick till 587 personer.

– Det är oerhört glädjande att se vilket engagemang som många visar för de här människorna, inte minst då alla föreningar som ställer upp och ordnar olika typer av aktiviteter, sa Henricson.

Elizabeth Olivares och Andreas Fäldt från Arbetsförmedlingen berättade om de insatser som görs inom det särskilda etableringsuppdraget där man hanterar flyktingar mellan 20 och 65 år och som har uppehållstillstånd.

– Många som kommer till oss har en bra utbildning att falla tillbaka på, men långt ifrån alla. Målsättningen är att få ut dem i arbete eller leda dem vidare till en högre utbildning så snart det bara går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om