Motalas svar på Östgötatrafikens bussutredning

I grunden är kommunen positiv till Östgötatrafikens bussutredning. Men vissa förslag väcker skarpa protester.

Östgötatrafikens förslag om busstrafiken bemöts nu av kommunen.

Östgötatrafikens förslag om busstrafiken bemöts nu av kommunen.

Foto: Lina Handberg

Motala2022-03-20 14:00

Ett förenklat system av busslinjer i Motala centralort är väldigt bra och att nya områden, som större delar av Bråstorp, får kollektivtrafik är positivt. Det konstaterar kommunen i sitt svar till Östgötatrafiken på den stora utredning, som vi tidigare skrivit om, av busstrafiken i kommunen. 

– Det finns många bra förslag och där man tar hänsyn till Motalas utveckling, säger kommunalråd Mark Henriksson.

Men det finns andra delar av förslaget som man är mindre nöjd med.

– Vi vill att medborgarna ska kunna åka kollektivt och att man ska kunna välja bort bilen. De ambitionerna har också regionen. Då rimmar det illa att man samtidigt vill lägga ner linjen Motala-Vadstena via Fågelsta, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

– Vi förstår deras argument, men vi vill värna våra medborgare, tillägger Mark Henriksson.

En annan linje som kommunen vill ha kvar är den upp till Västanvik och Nydalen. För få resenärer gör att Östgötatrafiken vill ta bort turen, men kommunen ser då en risk med ökade kostnader för deras del.

– Då behöver vi lösa det med skolskjuts istället. Och förslaget om närtrafik istället ser vi inte som ett fullgott resonemang, säger Mark Henriksson.

Vad gäller stadstrafiken är man starkt emot att busshållplatsen vid Södra skolan skulle försvinna. Östgötatrafiken menar att situationen utanför skolan är trafikfarlig, men kommunen anser att man måste hitta andra lösningar än att ta bort hållplatsen.

Man är också starkt kritisk till förslaget om att sluta köra bussar upp på Ekön och till lasarettets entré. Där menar Östgötatrafiken att tid kan vinnas om bussen enbart trafikerar Lasarettsgatan.

– Det är många som nyttjar kollektivtrafiken på Ekön och det är många där som inte har bil. Att mna då skulle behöva gå väldigt långt till en busshållplats tycker inte vi är en bra idé, säger Mark Henriksson.

Elias Georges påpekar också att om man inte kör ner till lasarettet entré finns en risk att antalet färdtjänstresor kommer att öka eftersom man då körs hela vägen fram.

– Och det belastar ju kommunens kassa, säger han.

Kommunen vill nu ha en vidare dialog med regionens politiker innan regionen ska fatta slutligt beslut i frågan.

– Vi har redan bjudit in presidiet i trafik- och samhällsplaneringsnämnden, säger Mark Henriksson.

De förändringar som slutligen beslutas om kommer att börja gälla från år 2024.

Karta: Fågelsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!