I hela Motala kommun krävs i dag polistillstånd för att få skjuta fyrverkerier. Undantaget är påskafton, valborg och nyår. Men den regeln måste nu ändras.
– Den skrivning som vi har i dag håller inte rättsligt. Det finns hur mycket praxis som helst som säger att en sådan skrivelse strider mot ordningslagen, säger Jessica Hasanbegović, kommunjurist.
Förslaget är att ersätta kravet om att söka polistillstånd med en reglering om att det enbart krävs på de platser där störande användning, som riskerar människors hälsa, har rapporterats till polisen eller kommunen. I Motala centrum krävs även fortsatt polistillstånd.
– Jag tänker att vi alla är överens om att man inte vill att man ska skjuta fyrverkerier på ett sätt som påverkar medborgare negativt, men vi kan inte göra avgränsningar där det inte finns bekräftat problem, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) och fortsätter:
– Det finns vissa områden som vi ändå säger att man inte får använda pyrotekniska varor på, men det är där vi har kunnat konstatera att det finns en problembild.
Han lyfter Charlottenborgs köpcentrum, Carlsunds utbildningscentrum och Platengymnasiet som exempel.
– Där har det varit incidenter vilket har lett till att vi faktiskt kan göra en avgränsning.
I förslaget finns också att det ska krävas polistillstånd för att använda pyrotekniska varor på kommunens skol- och förskolegårdar.
Marcus Lejonqvist (SD) fyller i:
– Kommuninvånarna kan hjälpa oss att skapa avgränsningar genom att säga till, anmäla och informera kommunen om det finns problem på olika ställen. Då får vi statistik och underlag och då kan vi få in det i våra ordningsföreskrifter.
Vad som klassas som ett problem är i sin tur komplext, enligt Mark Henriksson.
– I slutändan är det länsstyrelsen som avgör om det är ett tillräckligt problem för att vi ska tillåtas göra avgränsningar. Vi äger inte frågan själv.
Efter att de nya ordningsföreskrifterna har antagits kommer de att skickas till länsstyrelsen, som måste godkänna ändringarna.
– Vi följer praxis och ser om det kommer några andra utfall och hur andra kommuner gör om sina regleringar. Vi får testa nu och så får vi utvärdera årligen hur det ser ut.
Den 17 april tar kommunfullmäktige beslut om förslaget. Ändringarna kommer att skickas in direkt till länsstyrelsen efter protokolljusteringen. Svar hoppas man då på att få under våren.