Mark, främst i kommunens tätorter, är detaljplanelagd för att visa vad som får byggas och hur. Där kan exempelvis anges om fastigheten ska användas för villor eller förskola, hur många våningar som får byggas eller i vissa fall vilka kulörer som tillåts.
Motalas plantaxa är från 2011, men reviderades 2017. Principerna för hur man beräknar taxan har dock inte förändrats på tio år. Nu anser dock politikerna att det är dags.
Den nuvarande taxan har till stor del beräknats utifrån antingen tidsåtgång eller schabloner vilket har kunnat skapa en viss orättvisa när det varit samma kostnader för att ta fram små, enkla detaljplaner som större och mer komplexa sådana. Systemet har inte heller upplevts särskilt lätt att förklara eller tydligt.
– Man har därför gjort en omvärldsspaning och tittat hur andra, jämförbara kommunen gjort, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).
Jämförelsen har visar att när taxorna beräknats utifrån tidsåtgång har det varit svårt att tydligt ange kostnaderna. När kommunen däremot använt schabloner har kommunen inte fått betalt för det arbete som man gjort. Nu förändras därför taxan.
– Det nya förslaget ligger fortfarande bra till prismässigt, men det har gått att justera avgifterna utan att vi sticker ut mot andra jämförbara kommuner, säger Kenneth Söderman (L).
Kan det här innebära ökade intäkter för kommunen?
– Ja, beroende på hur många planer som tas fram, säger han.
Taxan beslutas slutligen av fullmäktige.