Resultatet för 2021 uppgick till 61,7 miljoner kronor. Det är 21,6 miljoner bättre än väntat och innebär att man når över de ekonomiska mål som satts upp. Alla nämnder utom socialnämnden gick plus. De hade istället ett underskott på 34,9 miljoner kronor. Summerat gick nämnderna då back totalt elva miljoner.
– Det känns väldigt bra att det gick bättre än prognostiserat, säger kommunalråd Mark Henriksson (M) och konstaterar att man då också tagit höjd för framtida kostnader genom att avsätta medel för bland annat pfas-saneringen vid räddningstjänsten övningsfält.
Vad är orsaken till att ni gått bättre än väntat?
– Det handlar om sjuklönekostnader som vi fått tillbaka. Det är ganska stora summor. Sedan handlar det också om att skatteintäkterna varit högre än budgeterat. De har varit mycket bättre än vad vi trodde, säger han.
Men oppositionens Elias Georges (S) ser andra förklaringar.
– Vi ska vara tacksamma för regeringens satsningar på välfärden. Deras insatser med bland annat korttidspermitteringar har räddat arbetstillfällen och företag vilket gjort att skatteintäkterna hållits uppe, säger han.
Elias Georges menar också att det finns stora orosmoln på Motalas kommunala himmel. Framför allt handlar det om socialnämndens ekonomi där S och MP velat tillföra nämnden mer pengar.
– De har ett historiskt underskott på nästan 35 miljoner kronor. Där måste det till åtgärder, säger han och menar att man enskilda år måste vara beredda att minska vinsten för att satsa på verksamheter och personal.
Mark Henriksson menar dock att nämnden vidtagit flera åtgärder, men att den omställning som måste göra tappat fart på grund av pandemin.
– Men att tillföra medel under året löser inget. Det gör man bara för att det ska se bra ut. Vi behöver istället ha en omställning, säger han.
Allianskollegan Kenneth Söderman (L) påpekar också att om man skulle sänka vinsten och använda pengarna till verksamheterna minskar möjligheterna att också själva finansiera de stora investeringar som kommunen står inför med exempelvis bandy- och ishallar.
– I så fall kommer vi att få ännu större kostnader. För att inte tala om problemen om räntan sticker iväg, säger han.
Men Elias Georges håller inte med:
– Vi har precis kommit ur en pandemi. Då behöver vi prioritera vår personal.