Det är HK Scan Agris inköpare i Sverige som nominerat djuruppfödare inom gris, lamm och nöt till tävlingen. Tre vinnare har utsetts bland totalt 10 000 kontraktsleverantörer i landet.
– Det kändes väldigt hedrande att bli nominerad. Det var vår inköpare som ringde och berättade att vi gått vidare, berättar Johan som inte visste om att han och hustrun Karin nominerats.
"Overkligt", beskriver han känslan när vinstbeskedet kom.
– Vi känner oss ganska små, fyller Karin försiktigt i.
Paret tog över Karins pappas företag 2008 men redan 2002 började hon att jobba med grisproduktionen. Någon erfarenhet från branschen hade varken hon eller Johan, men under årens lopp har de utvecklat en verksamhet som nu bär sig ekonomiskt. Och vinsten är inte oviktig, även om paret aldrig haft några tävlingsambitioner.
– Det är en bekräftelse på att man har lyckats, en belöning för slitet, säger Johan.
På anläggningen i Vedemö bor omkring 2 000 grisar. Bland dem finns inhyrda, dräktiga suggor från Rogslösa. Efter födseln diar de sina kultingar i fem veckor innan de transporteras tillbaka till sin gård. Smågrisarna bor kvar i Vedemö tills de uppnår en vikt runt 30 kilo. Därefter flyttas de till ett slaktstall i Skeppsås.
Men att vara grisproducent är knappast ett glamoröst yrke. Totalt har paret omkring 3 500 grisar i sitt bestånd. Förutom de själva arbetar ytterligare två personer i produktionen. Det är ett fysiskt tungt jobb och att driva eget har även inneburit en ekonomisk stress, att inte veta om verksamheten ska bära sig.
– Och det är svårt att kontrollera kvalitén på köttet. Man vet inte riktigt hur det ser ut förrän grisen är slaktad, säger Karin.
Däremot tror Johan att all uppmärksamhet kring antibiotikabehandling av djur utomlands är av godo för djurproducenter i Sverige.
– Folk börjar förstå att man bör köpa svenskt kött.
Som årets leverantör prisas paret delvis för sin djurhållning. Men den har varit viktig från början, oavsett uppmärksamheten, poängterar de.
– Vi har investerat i avdelningarna för att få fräschare luft och utrymme, säger Johan.
– Och vi skrapar skit för att grisarna ska ha det fint, säger Karin och skrattar. 150 boxar, en till två gånger per dag.
Förutom grisproduktionen odlar paret också korn, vete och havre på sina marker som föder grisarna. Det innebär att Olssons även har full koll på foderkvaliteten.
Under onsdagen väntar tåg till Stockholm, prisutdelning på Scans huvudkontor. Därefter middag och hotellövernattning.
– Jag är ingen "stå i centrummänniska", men det känns kul att kunna bevisa för kollegorna att vi är bra, säger Karin Olsson.