Lärare anmäler nya kraven till Skolinspektionen och JO

Motalaläraren och skyddsombudet Joakim Svensson anmäler kommunens nya dokumentationskrav till både Skolinspektionen och JO. "Någon högre instans behöver titta på det här och utreda det", säger han.

Joakim Svensson, lärare samt skyddsombud på Skolgårda skola, menar att dialogen med politiker och tjänstemän har varit bristfällig efter de utökade dokumentationskraven. Nu har han skickat in en anmälan till Skolinspektionen och JO.

Joakim Svensson, lärare samt skyddsombud på Skolgårda skola, menar att dialogen med politiker och tjänstemän har varit bristfällig efter de utökade dokumentationskraven. Nu har han skickat in en anmälan till Skolinspektionen och JO.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2023-03-08 18:00

Ett 60-tal lärare har tidigare protesterat mot Motalas nya dokumentationskrav. Förändringen innebär enligt dem mer dokumentationsarbete, vilket de menar går ut över för- och efterarbete av undervisningen.

Enligt Joakim Svensson, lärare och skyddsombud på Skolgårda skola, har dialogen med politiker och tjänstemän varit bristfällig, efter de tre inskickade skrivelserna. Han upplever att de inte vill ta ansvar för frågan. Upplevelsen har nu resulterat i en anmälan till Skolinspektionen och Justitieombudsmannen, JO.

– Vi hade hoppats på en bättre respons och lite mer dialog, men det har inte blivit så mycket av det. Det är ganska tyst överlag. Vi tycker att någon högre instans behöver titta på det här och utreda det. Inte för att sätta dit någon, utan för att klargöra rutinen som Motala har och som i vår värld inte stämmer med Skolverkets allmänna råd.

undefined
Joakim Svensson säger att han hade hoppats på en bättre dialog med kommunens politiker och tjänstemän. Nu vill han se en utomstående utredning av de nya dokumentationskraven.

Joakim Svensson, som står bakom anmälan, tillägger:

– Det finns ingen garanti för att Skolinspektionen eller JO gör en utredning, men vi vill prova.

Skolverket varnar för överdokumentation, men säger samtidigt att de inte kan styra över hur enskilda kommuner sedan gör. Vad tänker du om det?

– Det handlar om hur dokumentationssystemet är utformat. Det vet ju inte Skolverket när de får frågan om hur det ser ut i Motala. Hade de sett systemet tror jag de hade sagt att det inte är ändamålsenligt. De är också noga med att det är lärarna som ska avgöra vad som är ändamålsenligt.

Joakim Svensson tillägger:

– Det kanske finns lärare som skulle tycka att det här är ett bra dokumentationssätt, men de flesta av oss, och vi som står bakom skrivelserna, anser inte det.

undefined
Joakim Svensson lyfter att det inte finns några garantier för att Skolinspektionen eller JO väljer att gå vidare med en utredning, men han vill i alla fall prova.

Han framhåller att anmälan inte handlar om att slippa dokumentationsarbete.

– Det är en vanlig missuppfattning, att lärarna är rädda för att jobba eller dokumentera. Det handlar bara om att man vill dokumentera på rätt sätt. Jag tycker att Skolverket har goda grunder till att vilja göra upp med "matrisskolan", för den har lett till att undervisningen har blivit för tråkig och fyrkantig.

Hur påverkar dokumentationskraven er lärare i dag?

– Det är många kollegor som sagt att det var jättelite tid att förbereda sig inför terminsstarten, till exempel. Då skulle man skriva massor omdömen i stället. Det är väldigt mycket stress när de här perioderna kommer. Det vittnar många kollegor om.

Joakim Svensson anser att mer tid av det gångna året borde ha lagts på att läsa Skolverkets allmänna råd för att sedan diskutera och planera undervisningen utifrån den nya läroplanen.

– Det har vi knappt haft någon tid för alls, känner jag. Det drabbar eleverna i och med att de kanske inte får den undervisning som de borde ha.

undefined
"Det kanske finns lärare som skulle tycka att det här är ett bra dokumentationssätt, men de flesta av oss, och vi som står bakom skrivelserna, anser inte det", säger Joakim Svensson.

Man pratar om att måluppfyllelsen är låg i Motala. Kan du förstå tanken om att det här skulle kunna vara en lösning?

– Både ja och nej. Att måluppfyllelsen är låg måste vi göra något åt, men det gör man med undervisning och genom att prata med eleverna. Jag tror inte att en enda elev blir hjälpt in på gymnasiet av att man sätter prickar i en dator. Man tänker fel här, säger Joakim Svensson och lyfter att måluppfyllelse handlar om kunskap, inte bara betyg.

Han menar att två lojaliteter ställs emot varandra i och med de nya kraven.

– Man står med lojaliteten mot sin arbetsgivare och att göra det som man blir ålagd att göra och man står med lojaliteten mot samhällsuppdraget och att undervisa rätt. Det får vi inte ihop riktigt.

Vad väcker det för känslor hos dig som lärare?

– Frustration, såklart. Man ser vad man skulle behöva göra med sina elever, men man får inte förutsättningar att göra det. Tänk dig att du har ett jobb där du behöver en skruvmejsel, men din chef har köpt in hammare i stället. När du påpekar att bygget rasar utan skruvmejsel, då säger de att "nu ska ni hamra, alla ska hamra, oavsett". Det är en liknelse som jag känner stämmer in på det här.

undefined
Enligt Joakim Svensson vittnar många av kommunens lärare om en stor stress i och med de utökade dokumentationskraven.

Förhoppningen med anmälan till Skolinspektionen och JO är att få svar på de frågor som väckts.

– Kan en kommun hitta på egna regler som enligt oss går emot vad Skolverket säger? Kan någon komma och utreda det och tala om vad som gäller?

”Vi vill avvakta att kommentera till dess att vi sett anmälan, som ännu inte kommit oss till del, och till dess att vi fått utlåtande från aktuella myndigheter”, skriver Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande, och bildningschef Per Arne Sterner, i ett mejl.

De utökade kraven

I augusti blev Motala kommuns lärare varse om nya dokumentationskrav. Ett 60-tal lärare, från samtliga högstadieskolor i kommunen, har valt att protestera i en gemensam skrivelse. Därefter har ytterligare två skrivelser skickats in till kommunen.

Tidigare har lärarna mitt i terminen gjort ett övergripande omdöme för varje elev i varje ämne. Nu ska de, i det digitala systemet IST, markera hur väl eleverna uppnått varje betygskriterium. Det ligger sedan till grund för själva betygssättningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!