Han blev tvungen att skicka ett mail tillbaka och fråga om det verkligen var rätt. Men det var det.
– De hittade bilder på nätet från min utställning på galleri Melefors i Linköping.
Blev du uttagen för att du var svensk eller vad?
– Det var relieftekniken de fastnade för. Sedan fick jag välja vilken bild jag ville ta med mig.
Hasse Ström blev uttagen som svensk konstnär att representera på International Award GalileoGalilei som hölls på Congress Palazzo i Pisa i Italien. Tillställningen arrangeras av det italienska EA Edditore från Palermo på Sicilien. Alla utvalda konstnärer, som var ett 50-tal, fick exponera en målning var och Hasse valde en av sina stiliserade vikingabilder som alltså var med på utställningen hos galleri Melefors. Konstnärerna var alla handplockade och Hasse Ström var ende svensk.
– Ja, jag var ende svensk där. Det närmaste var en dansk konstnär, Leif Nielsen. Jag hade aldrig kommit i kontakt med honom om det inte var för den här utställningen. Vi är ju inte konkurrenter utan kollegor och man sätter ju ett stort värde på att träffa andra konstnärskollegor. Leif har ett museum i Danmark, i Fredriksvaerk på Själland: "European Art Museum". Jag kommer att skänka en tavla dit och den ingår sedan i den fasta utställningen.
Varje deltagare fick med sig en statyett hem, föreställande Galileo Galilei (italiensk vetenskapsman 1564 - 1642, född i Pisa). Väl hemma upptäckte Hasse att hans namn på plaketten blivit "Hans Storm".
– De har lovat att skicka en ny, men med namnet rättstavat den här gången.
Utställningen pågick under en dag och det är en tillställning som äger rum några gånger varje år med konstnärer från hela världen. Alla handplockade av konstkännaren Salvatore Russo på EA Edditore, som är en agentur för marknadsföring av konst.
– Alla fick presentera sig själva och jag höll talet på engelska. Det finns ju också ett stort värde i att få visa upp nordisk konst, med vikingamotiv, säger Hasse Ström. Han fortsätter:
– Man får ett internationellt erkännande. Vart det leder till vet jag inte men det stärker i varje fall ens cv. Jag var hursomhelst oerhört stolt över att få medverka, att bli utvald och även att få medverka i en katalog som går ut i en enorm upplaga till konstsamlare i hela världen.
Verket som Hasse hade med sig till Pisa har namnet "The Nordic Viking" och är en relief.
– Jag har gjort flera med samma grundform, samma formspråk med de renodlade formerna. Alla inspirerade av vikingar. Det är första bilden jag gjort med lera och palettkniv. Att jag fick med mig vikingakulturen ner till Italien var jag väldigt nöjd med och det blev en väldigt bra respons.
Intresset för vikingar och vikingatiden har funnits med Hasse sedan skolåldern vilket skolkamrater från den tiden kan intyga, berättar han.
– Det var också vikingatiden som förde in mig på relieftekniken. Själva tekniken är urgammal. Jag började med papiermache en gång i tiden, men hade svårt att styra det materialet. Sedan testade jag modellera och gick sedan vidare till den leran jag använder idag.
Det är inte många som använder sig av den teknik som Hasse Ström arbetar med. På latin heter den "bassiorelievo" det vill säg en slags lågrelief. En tidig inspirationskälla var den svenske konstnären Albin Amelin, som målade väldigt tjockt, pastost.
– Men han använde oljefärg. Jag bygger upp motivet med lera och sedan använder jag oljefärg. Ett tidsödande arbete som många gånger är ett väldigt slitigt hantverk.
Det första arbetet i publik mening som Hasse gjorde i det materialet var ett porträtt av en gammal man, men det blev refuserad på en utställning i Norrköping.
– Jag blev väldigt besviken men fortsatte och tog det istället som en utmaning. Jag gick en utbildning då, en konstkurs på distans från USA och min handledare uppmanade mig inte ge upp utan att gå vidare. Han körde den amerikanska stilen om att aldrig ge sig och det anammade jag.
Hemkommen från Pisa och vad väntar nu?
– Lördagen den 18 mars så blir det auktion på Kulturakademien i Motala. Tillsammans med Ulf Holmertz ska jag auktionera ut alla mina gamla originalteckningar till förmån för Barncancerfonden. Det blir visning på förmiddagen plus lite underhållning. Så det kommer att hålla på hela dagen.
Finns det bilder, tavlor som du inte kan sälja, som du inte kan skiljas ifrån?
– Ja det gör det. Jag har några bilder hemma som familjen förbjudit mig att sälja. Bilder som har vuxit ihop med mina barn så att säga.
Vad i övrigt har du på gång?
– Mycket av det jag kommer att göra framöver har med den nordiska mytologin att göra. I mitt sökande är det just detta som gäller. Det passar också relieftekniken väldigt bra.