Under två veckor närgranskar de 21 eleverna i klassen MVT. Vad händer lokalt och i världen? Vad betyder det? Hur ser tidningen ut och varför?
Under en vecka fick alla i läxa att följa och kritiskt ganska nyhetsflödet, berättar klassföreståndaren Johanna Junestav.
– Sedan ska vi se närmare på MVT varje morgon i två veckor. Det kritiskt granskande och faktainsamling har vi tryckt extra hårt på. Barn i den här åldern sysslar ju naturligt mest med fritt fantiserande så det är lite nytt för dem. Och nästan alla ämnen finns ju med i projektet: svenska, historia, genusperspektiv: att räkna hur många tjejer och kvinnor som syns på bild i tidningarna.
Till påsk ska projektet utmynna i att alla elever ska ha skrivit en artikel om sina egna intressen, där alla delar ska finnas med. Eleverna får låna bärbara datorer.
– Och om någon vill gå vidare så kan man tänka sig reportage från elevernas arbetsplats, kanske om vad vaktmästaren gör, eller om dem som jobbar i bespisningen, säger Martin Grändås, assisterande lärare i klass 4A.
Eleven Leeam Allardh gillar det här projektet, tycker att journalistik är viktigt och den ska leva vidare på papper.
– Papperstidningar måste alltid finnas, det är absolut det smartaste sättet att ge ut tidningar på, säger han.
Aurora Zune och Linnea Törnvall tycker också att projektet är riktigt roligt, men har hittills inte varit särskilt flitiga tidningsläsare. Visst är det viktigt att veta vad som händer, säger de men…
– Det går ju precis lika bra i datorn!