UngKomp är projektet som ska hjälpa unga ut i arbetslivet. Det är att samarbete mellan kommunen och arbetsförmedlingen och för att lyckas sitter man till och med i samma lokaler. Dit kan ungdomarna dagligen komma för att få stöd och här görs en rejäl anpassning utifrån individens behov. Ett exempel på det är Andreas Samuelsson som tyckte att det var lite läskigt att åka ut och presentera sig för tänkbara arbetsgivare. Men när en anställd i projektet följde med som mentalt stöd lossnade det. I dag har han jobb i en butik.
– Jag har fått bra med hjälp. Det är stor skillnad mellan vanliga arbetsförmedlingen och att vara här. Här är det mer aktivitetet och det känns mer personligt. Det är lättare att göra framsteg här, säger han.
I projektet finns plats för 180 ungdomar. De senaste månaderna har det varit fullt. Så fort någon kommit ut i jobb eller studier har en ny ungdom fått plats.
– Vi gör en individuell kartläggning av alla, men vi tittar inte bara på vad de vill göra utan det handlar även om fritiden, sömn och andra sådana aspekter, säger arbetsförmedlare Elizabeth Olivares.
– Det är väldigt anpassat efter varje individ, tillägger delprojektledare Carolin Strandberg.
Och ungdomarna som vi träffar är nöjda. Adam har flyttat till Motala från Stockholm och han anser att insatserna här är helt annorlunda.
– Där var man en bricka i spelet. De ville få ut folk, men det spelade ingen roll om det blev bra. Här ser man individen. Det är inte alls så fyrkantigt. Så långt som jag kommit i dag hade jag inte kommit själv, säger han.