Motalafotografen plåtade 60-talets världsstjärnor

Larsåke Thuresson flyttade från Motala till Stockholm som sextonåring. Där kom han att hänga med några av de största stjärnorna under 60- och 70-talet.

Larsåke Thuresson föddes i Vadstena 1945 och växte upp i Motala. I början av oktober kan man se utställningen "Ikoner" på Örebro slott. Här har fotografen själv med sällskap av sina porträtt av Bob Dylan och Fred Åkerström.

Larsåke Thuresson föddes i Vadstena 1945 och växte upp i Motala. I början av oktober kan man se utställningen "Ikoner" på Örebro slott. Här har fotografen själv med sällskap av sina porträtt av Bob Dylan och Fred Åkerström.

Foto: Lars Epstein

Motala2023-09-16 07:30

Jimi Hendrix, ABBA, The Who och The Beatles är bara några av de kändisar som Larsåke träffade och porträtterade under sina år som fotograf. Under åren blev det 100 internationella artister, och dubbelt så många svenska. Men intresset för bild började redan i Motala.

– Mina föräldrar hade en lådkamera som de fotograferade allt möjligt med. Så när jag blev lite äldrebörjade jag sälja tidningar efter skolan för att tjäna ihop till en egen kamera. Sedan ockuperade jag badrummet för att framkalla bilderna, det var inte så poppis hemma, skrattar Larsåke.

undefined
Larsåke arbetade som pressfotograf men tog även uppdrag från bland annat skivbolag. Under åren har han förevigat många svenska artister. Däribland Agneta Fältskog och Björn Ulvaeus. Här år 1969.

När det sedan var dags att välja en praktikplats under skolåren blev det Motala tidning. 

– Jag ville blir fotograf, så det fick bli det. Jag var där under en vecka, och så på fredagen gick jag in till chefredaktören och sa; nästa vecka har jag februarilov, får jag vara här då? Och det fick jag.

Smeknamnet "Skuggan" kommer från att han hängde på fotografen Åke Svensson som en skugga under s

in praktik.

– Sedan fick jag fotografera sport på helgerna.

undefined
"Det var nog sista gången Bob Dylan fångades på bild med ett leende" skrattar Larsåke. I bilen sitter även medlemmar från The Band och Larsåke berättar att utanför bilden finns chauffören – Lasse Berghagen.

Larsåke sökte sig sedan vidare och fick som sextonåring ett sommarjobb på en bildbyrå i Stockholm. Han blev sedan anställd där, men efter lumpen började han frilansa.

– Då kom hela den här popepoken. Men de äldre fotograferna här i Stockholm tyckte ju att den där långhåriga, skräniga musiken, var inget man ville beträffa sig med. Då öppnades en massa dörrar för mig som var intresserad, och som dessutom var i samma ålder som de här artisterna.

Larsåke beskriver ett Stockholm där många artister samlades för att lansera musik, då Sverige hade ett gott rykte för god musikproduktion, men också för att testa sin nya turné innan de gav sig ut på riktigt.

Blev du någonsin nervös?

– Nej, jag gjorde ett jobb och fokuserade på det. Mycket av bilderna är tagna i den gråa vardagen, de här artisterna är ju människor de också.

undefined
Vid ett besök i Stockholm 1966 fick Larsåke följa med Cher och Sonny på en shoppingtur. Här kollar Cher in sminket på NK.

Nykära Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog som pussas på en säng, Cher på shoppingtur på NK och en leende Bob Dylan i Lill-Babs Mercedes är bara några av de tillfällen som Larsåke förevigade med kameran.

– Det är lite speciellt så här efteråt, man måste nypa sig i armen. Har jag varit med om allt det här? säger han och fortsätter:

– Jag visste ju inte då att de här bilderna skulle hamna på konsthallar sextio år senare.

undefined
Många ville ta emot The Beatles på Arlanda år 1964. Larsåke lyckades fånga samlingen och bandet på bild genom att klättra in i flygplanet.

Finns det något du kommer ihåg lite extra?

– Ja, 1964 när The Beatles kom till Arlanda och det är stort pressuppbåd ute på plattan, det är massor av pressfotografer. Då tittar jag lite åt höger och ser en trappa bak på planet. Så jag går upp för trappan, in i planet och fram i fronten. Jag håller upp kameran över huvudet och skriker allt vad jag har, för det är ett himla liv nedanför. De vänder sig om allihop och Paul morsar, och jag får en helt unik bild.

Då Larsåke senare började arbeta som mötesproducent hamnade de närmare 70 000 bilderna under många år i hans gömmor utan att se dagens ljus. Samtidigt som hans döttrar tjatade på honom att göra något med dem. Till slut lyssnade han och köpte en scanner.

– Samtidigt som jag printade ut bilder väcktes massa minnen till liv. Jag tänkte, det här måste jag göra en bok av.

Och en bok blev det. 2015 kom den ut och fick namnet "Ikoner". Bilderna blev även en utställning som hade premiär på Dunkers kulturhus under sommaren och hösten 2021. I år har den visats upp på Liljevalchs i Stockholm och från och med 7 oktober finns den att se på Örebro slott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!