Redan i november 2016 skrevs uppföljaren "Desertörerna".
– Jag hade skrivit hela "Desertörerna", skickade iväg den till en lektör som skulle hjälpa mig att granska texten. Jag fick tillbaka den från henne där hon skrev att det var fantastiskt bra men... att jag hade skrivit samma bok en gång till. Den var alldeles för lik den första boken i uppbyggnad och dramaturgi. Så det var bara att sätta sig vid datorn igen och börja om. Men då hade jag skrivit bok nummer tre, halvvägs. Då tog jag det manuset jag höll på med, gjorde om det lite grand och så plockade jag in bitar från det första manuset och satte ihop det till en ny bok, berättar Ewa Broberg.
Andra delen i trilogin släpptes den 9 juni. Med ett releaseparty på Motala bibliotek under förmiddagen, som är öppet för allmänheten. Ewa kommer på biblioteket att hålla ett föredrag där hon talar om skrivande och hennes författande. Sedan följer ytterligare ett releaseparty på Statt under kvällen, då det är lite mer fest men även där är det öppet för vem som helst att komma.
Boken är alltså en dystopi och räknas till fantastik-genren?
– Eller science-fiction eftersom det är framtida vetenskap som ännu inte finns. Man ska tänka "science" alltså vetenskap. Vetenskapen har inte huvudfokus utan det handlar mer om relationer och människor.
Det tre delarna hänger tätt ihop med varandra. Ewa berättar att man kanske inte får ut så mycket av andra delen om man inte läst första delen. Hon berättar att hon i första versionen av "Desertörerna" gjorde många återblickar för att påminna läsaren, men boken blev då oerhört tjock och samtidigt ville hon inte fördumma läsaren.
– Jag tror att de flesta som läser den här har läst bok nummer ett. Jag tror man kan läsa den här fristående men det finns saker som man inte kommer att förstå. Där jag har återblickar är där det är nödvändigt att påminna läsaren hur det faktiskt var i ettan. Men annars kan man nog räkna ut mycket själv.
Titeln "Friskyttarna" i första boken syftar på rebellerna som slåss mot den statliga övermakten i en tid som är förlagd till 2084 och 50 år efter det stora kriget 2035. Handlingen kretsar kring överlevnad i en dystopisk framtid. Huvudpersonen flyr efter många förvecklingar och hamnar i Motala. Det kan sägas att första boken utspelar sig i Linköping även om det inte är klart utskrivet.
– Huvudpersonen har varit skadad av diverse skäl. Så för att träna upp sig så börjar hon klättra i radiomasterna. Jag gjorde research i vintras, uppe i Bondebacka, där jag filmade masterna. När hon klänger i masterna uppstår en viktig vändpunkt i hela boken. Jag la ut det här på Instagram och Facebook. Så hörde Patrik Falk, som har ansvaret för mastklättringen på Bondebacka, av sig och undrade om jag ville göra research på riktigt. Så nu inom kort ska jag klättra. Lite pirr i magen men det ska bli jätteroligt.
I tredje boken - har du avverkat Motala då?
– Kanske att jag återvänder lite grand. Men faktum är att jag tror tredje boken kommer att utspela sig söderut, i Europa. Jag har börjat skriva på den, jag har skrivit kanske en fjärdedel.
Du verkar vara en snabbskrivare - hur länge höll du på med bok nummer två?
– Med tanke på att jag började om helt och hållet, även om jag återanvände en hel del material, så från mitten av november 2017 började jag om. Så det är väldigt snabbt.
Det var från början inte meningen att det skulle bli en trilogi. Planen var att det skulle det bli en enda bok.
– Men jag insåg att jag inte var färdig med berättelsen.
Vad är det för ålder som böckerna främst vänder sig till?
– Högstadiet och uppåt. Man kan nog läsa dem om man är yngre och är läsvan. Unga vuxna kan man väl också säga. Från 12 - 25 år. Men sanningen är nog att de flesta läsarna är över 25 år. Framför allt kvinnor upp i medelåldern läser böcker för unga vuxna. Vilket man nu börjar kalla för "crossover". Det tycker jag är ett bättre namn. "All-ålders-bok" kan man också kalla det för. Men jag kanske inte skulle sätta boken i händerna på något barn. Men det är en del våld i berättelsen, det kan jag inte förneka.
Ewa Broberg håller på med flera andra projekt. Hon är bland annat med i ett barnboksprojekt. Förra årets gjordes en bokstavsbok som blev väldigt populär. Där var 58 personer inblandade. 29 författare och 29 illustratörer.
– Som hade skrivit till olika bokstäver. Jag skrev till bokstaven "E". Den har sålt nästan i 1000 exemplar. Vi gör en uppföljare nu, en sifferbok. För små barn, mellan 5 - 7 år.
Men än så länge inget utgivningsdatum, den är långt ifrån färdig. Vi är precis i startgroparna.
– Sedan skriver jag på en egen barnbok, som ska bli för åldrarna 9 - 12 år. Den skriver jag tillsammans med mina två yngsta barn. Den vet jag inte heller när den blir färdig. En ren fantasybok, en portalfantasy kan man säga. Det vill säga, man går igenom en portal och hamnar i en annan värld. Den mest berömda portalfantasyn är väl "Narnia" men även "Harry Potter" är en portalfantasy. Den handlar om en vanlig flicka som genom omständigheter hamnar i en annan värld. Hon fattar ingenting men så händer det en massa saker och hon måste rädda hela det här kungariket, naturligtvis.
Hur många projekt har du egentligen?
– Hur många som helst. Jag får idéer hela tiden. Det har jag alltid fått. Sedan har jag väldigt konstiga och bisarra drömmar. Så jag kan vakna mitt i natten och så skriver jag ner drömmarna eller idéerna. Sedan vaknar jag och tittar på morgonen och fattar inte ett enda dugg vad jag skrivit. Det kan vara så konstiga saker ibland så man fattar ingenting. Men nu har jag börjar prata in istället, i mobilen. Då behöver man inte treva efter papper och penna. Spelar in mig själv vilket jag kan skratta gott åt ibland.
Just nu så spelas "Friskyttarna" in för att bli en ljudbok. Ewa läser själv in den, i en studio i Linköping och den kommer förhoppningsvis att bli klar till midsommar.