En innovation är en ny idé som visar sig lovande eller fungerar, som inte officiellt tänkts ut tidigare och som är resultatet av en utvecklingsprocess och kreativt tänkande. Det är vad företaget Smoofit AB har gjort.
– Vi är ett företag som utvecklar uppkopplade produkter, säger Mikael Trieb som driver företaget ihop med kollegan Johan Torstensson.
De är två ingenjörer som, tillsammans med tre till, älskar att lösa problem och som jobbar med kunder över hela landet och utomlands.
– Vi kan göra allt från hårdvara, inbyggd mjukvara, vi har en cloudplattform och vi kan göra appar. Vi har hela kedja och det är det vi lever på.
Det kanske inte låter helt enkelt men om vi återgår till den lilla vita pucken, som även finns i en svart variant, så kan det bli något enklare.
Allt startade för något år sedan när elpriserna sköt i höjden.
– Då såg vi en möjlighet att göra något riktigt bra, säger Trieb och börjar förklara.
Han tar en vanlig varmvattensberedare i ett vanligt hem som exempel. Familjen duschar på morgonen och använder varmvatten och därefter värmer varmvattensberedaren upp nytt vatten.
– Elpriserna är dyrare på morgonen. Det vi gör då är att vi värmer vattnet på morgonen när det är dyrt men ingen är hemma. Sen är det ganska billigt på dagen. När vi kommer hem använder vi vatten igen och värmer på kvällen när det åter är dyrt, säger han och fortsätter:
– Det vi säger är att man installerar den här pucken på en apparat som man vill elprisstyra. Man säger till den, genom en app, att köra apparaten de timmarna på dygnet när elen är billig. Vi använder vattnet när elen är dyr men värmer upp nytt med billig el.
Genom analys beräknar Smoofit att en familj kan spara 1000 till 3500 kronor per år. Exemplet är en tillämpning för privatpersoner men det funkar också på en industri, en skola eller var som helst där man har utrustning som man vill och kan styra.
– Vi har en vit puck och en svart. Den vita är mest för enskilda produkter, belysning, bilen eller varför inte ett spabad. I den svarta kan man har ett större gränssnitt.
Puckarna är designade och skapade av Smoofit och dessutom tillverkas de i Motala. Och de har också gett dem priset Årets Innovationsföretag i kommunen. Ett pris som Trieb tror kan betyda mycket.
– För vår del skulle det kunna betyda att folk känner till att vi finns här, till exempel. Idag kan det vara så att om man söker en partner inom vårt område så kanske det är naturligt att söka företag i Linköping eller Stockholm för att man inte tror att det finns här.
Normalt jobbar de inte med produkter för privatmarknaden.
– Kunderna spänner över ett stort område, från säkerhetsprodukter och elbilsladdare till medicinsk utrustning men också andra industritillämpningar. Det kan ses som spretigt men från vår sida så är det alltid samma sak. Vi har en fysisk pryl som är uppkopplad, som kommunicerar i en cloudlösning och ner till någon form av klientlösning, oftast en app.
De jobbar från vision till färdig produkt, även genom certifiering och testning. Något som Trieb ser som viktigt både för dem själva, att de har hela kompetensen, och för kunden.
– Vi kan visa kunder hur våra processer ser ut, hur vi arbetar och på något sätt bygger vi vår trovärdighet över tid. Vi har kommit ganska långt i det och nu ska vi försöka expandera i att vi har egna produkter också.
Det låter som ni redan har mer på gång?
– Det har vi absolut. Jag räknar med att vi nästa år kan visa vad som hänt med detta och kanske då har nästa produkt som vi kan presentera. Och förhoppningsvis några roliga tillämpningar på detta. Alla vi som älskar teknik tycker att teknik är kul men ännu roligare när det kan tillämpas. Blir det bra för våra kunder blir det bra för oss, och det måste bli bra för alla parter.
Han berättar också att de i dagarna fått en order från en kund i England som de, bland annat, kommer jobba med under hela nästa år.
Målet för företaget är inte att växa snabbt eller mycket i antal anställda, om de inte får projekt som kommer kräva det, utan att de ska vara ett "kul företag att jobba på".
– Men vi har sagt att nästa person vi anställer ska inte vara en ingenjör, det ska vara en säljare/affärsutvecklare. Nu har vi ett system som är säljbart och då kan vi behöva någon som aktivt kan söka kunder. Det kommer vara ett stort steg för oss att ta in en ickeingenjör, säger han och ler.