Motalaföretaget: "Kommer blir som skidåkningen"

I somras syntes brädorna där du står upp och paddlar överallt. I Varamon, Göta kanal och i Boren. Och enligt Joachim Larsson, grundare av företaget Kona, så är det här bara början.

Joachim Larsson grundare av Kona Sports berättar att det just nu är väldigt dynamiskt att arbeta på företaget. Att de hela tiden måste vara beredda att förändra sina tankar och idéer då utvecklingen av SUP går så snabbt.

Joachim Larsson grundare av Kona Sports berättar att det just nu är väldigt dynamiskt att arbeta på företaget. Att de hela tiden måste vara beredda att förändra sina tankar och idéer då utvecklingen av SUP går så snabbt.

Foto: Andreas Ekström

Motala2022-04-05 08:00

– Jag tror att SUP kommer bli som skidåkningen. I dag när du väljer skidor så väljer du efter din vikt, om du ska åka klassiskt eller om du ska köra skate. Det kommer bli likadant med SUP i framtiden, säger Joachim Larsson och får medhåll av Magnus Lindstedt, biomekanisk expert på företaget med ansvar för träning och utveckling av deras elitteam som tävlar i sporten, som är med på intervjun via videolänk.

Mitt i SUP-trenden finns Motalaföretaget, som redan 2006 började med stand up paddle. 

– Vi kanske inte förstod direkt att SUP kommer bli världens största vattensport men 2010 hade vi fattat det. Det är ju så lättillgängligt, säger Joachim Larsson.

Från början var det vindsurfing som gällde för verksamheten, men i dag är det SUP.  Enligt Joachim Larsson är vindsurfingen kanske fem procent av företaget i dag. 

En av anledningarna till att de tror att sporten vuxit explosionsartat och att den har framtiden för sig är för den funktionella träningen. De menar att det är en träningsform som i princip passar alla oavsett ålder och som stärker hela kroppen

– Jag tror att den äldsta som vi haft är en kvinna som var 85 år. Det är en idrott som stärker balanssinnet, konditionen och musklerna. Sedan så sliter det ingenting i och med att det är på vattnet, säger Magnus Lindstedt

Redan innan pandemin märkte företaget av att efterfrågan på brädorna ökade. Men under coronavirusets framfart ökade det ännu mer då fler människor stannade hemma. Det gjorde också att man aktiverade sig mer på hemmaplan

– Aktiviteten att vara på vatten passade ju under pandemin. Man är inte nära någon så det var ett säkert sätt att vara ute helt enkelt, säger Magnus Lindstedt.

Båda två beskriver att verksamheten går bra som företag och att de håller på och utvecklar sin begagnatmarknad.

–Det som vi arbetar med är cirkulär ekonomi. Vi tittar på hur våra produkter ska bli mer miljövänliga och vi märker också att det är stor efterfrågan på vår outlet och den begagnade utrustningen, säger Magnus Lindstedt.                                                                                                                                                                                                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!