Motalaföretaget med kunder över hela världen

Redan som liten visste Hans Karlsson att han ville ha en egen verkstad och i slutet på 70-talet realiserade han drömmen. Nu låter han sönerna ta över rodret.

Bröderna Hans och Mats Karlsson vid den egentillverkade ugnen.

Bröderna Hans och Mats Karlsson vid den egentillverkade ugnen.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-10-16 11:30

Hans Karlsson, grundare av företaget H Karlssons Klensmide AB, berättar att han redan som liten visste att han ville ha en egen verkstad.

– Min morfar var stenhuggare och han gjorde sina egna verktyg. Jag var imponerad av det där.

Hans är maskinreparatör i grunden och jobbade på Electrolux som reparatör. Han tog tjänstledigt och gick en 4-årig konstsmedsutbildning i Dalsland. I utbildningen ingick silversmide, konstsmide, skulptur och formgivning.

– Intresset för verktyg kom under utbildningen, berättar Hans.

Hans hyrde en smedja i Godegård i tre år och byggde sedan en egen ute på gården i Varv som han sedan hade i 17 år. Det var där verktygstillverkningen tog fart och Hans började designa verktyg för främst slöjd; yxor, bildhuggarjärn och så vidare.

– Jag studerade hur verktygen sett ut förr. Dessutom tog jag fram lite nya tillverkningsmetoder för verktyg till fiolbyggare, säger Hans och fortsätter:

– Grunden i tillverkningen ligger på slöjdverktygen. Slöjd och fiolverktygen är volymmässigt störst.

Företaget startades alltså i början på 1980-talet av Hans Karlsson. Idag består firman av Hans, brodern Mats samt av Hans söner Johan och Andreas. I företaget arbetar också Ludwig Zackrisson. Tidigare arbetade även hustrun Carina i företaget. Hon gick bort för sex år sedan och det var då sönerna kom in i bilden och i företaget.

När Carina försvann var Hans nära att lägga ner firman men i och med att Johan och Andreas slutade sina dåvarande arbeten (urmakare och möbelsnickare) beslutade man sig för att köra vidare. Om sina söner och deras insteg i företaget säger Hans:

– De har varit jätteduktiga. Helt otroliga faktiskt.

Kunder har man från hela världen och exporten ligger på mellan 80-90 procent till utlandet.

– Vi skickar till de mest otroliga ställen. Man får titta på kartan ibland för att se var det ligger. I Sverige blir det mest skolor, kursgårdar som till exempel Säterjäntan (Institutet för slöjd och hantverk) men även till privatpersoner.

H Karlsson Klensmide AB har fullt upp att göra. Beställningarna trillar hela tiden in och brist på arbete är det inte. Snarare tvärt om.

– Vi måste begränsa oss för vi hinner inte med. Det är ju också hantverk vi sysslar med och det tar tid.

Hans har också hållit kurser i USA i många år, North Carolina; "Toolmaking for woodworkers". Det började han med 1991 och höll på med det i 18 år, var tredje år. Kurserna handlade om eggsmide, alltså eggverktyg och riktade till de som håller på med träslöjd. Kurserna varade i en vecka och hölls utomhus. Fyra år sedan höll han sin sista kurs där. USA är för övrigt en stor marknad för Hans och hans firma.

Hans Karlsson är nu 66 år och har börjat trappa ner.

– Jag började arbeta halvtid för några år sedan. Lederna är utslitna. Jag har två nya höftleder och även handleden är utbytt. Den var det visst bara sex års garanti på och nu har den tiden gått, säger Hans och förklarar vidare:

– Men det är bara att harva på. Det blir ju sönerna som får fortsätta att driva firman.

Vad ska du göra när du blir pensionär då?

– Jag har ju 16 veteranmotorcyklar att ta hand om.

Firman är ett utpräglat familjeföretag och om den saken uttrycker sig Hans bror, Mats Karlsson, på det här skämtsamma sättet:

– För att arbeta här måste man ha en bror i företaget plus minst två veteranmotorcyklar. Men vad det gäller Ludwig så tog vi in honom bara för att han är en sån trevlig kille.

Hans Karlsson Klensmide

Bor: Motala.

Familj: Sönerna Johan och Andreas.

Intresse: Naturen, veteranmotorcyklar (ägare till 16 stycken) samt fotografering.

Klensmide är en äldre benämning på mindre föremål av järn och stål, tillverkade genom smidning, samt själva smidesprocessen. Smeder som sysselsatte sig med klensmide samt reparationer av detsamma kallades klensmeder (tyska Kleinschmied).

Källa: Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om