– Nu lämnar vi in en överklagan till Länsstyrelsen och vädjar till dem att titta på beslutet och ändra det och ge oss rätt. Det här är sista chansen vi har, säger Ulf Sandell, styrelseledamot i bostadsrättföreningen Värdshusparken.
Tvisten handlar om bostadsrättsföreningens önskan om att få bygga fristående uterum på sina stenbelagda uteplatser i anslutning till huskropparna. Något som Motala kommun säger nej till med hänvisning till bland annat till strandskyddet och att området precis intill Göta kanal, där Värdshusparken är belägen, har ett historiskt riksintresse för kulturmiljö och för friluftsliv.
– När de använder strandskydd och kulturmiljö som skäl faller logiken för mig. Av sträckan från Borenshult upp till centrum utgör vi 45 meter. Då kan det inte bara vara vi som omfattas av det skyddet. Flera av våra grannar har fått bygglov och kommunen har gett sig själva bygglov två tomter bort, säger föreningens ordförande Leif Andersson.
Ytterligare en detalj som föreningen vänder sig mot är att kommunen i sitt beslut också menar att uppförande av fristående uterum skulle förvanska Värdshusparken och göra den mindre attraktiv.
Istället menar de att uppföranden av uterum skulle innebära ett lyft för bostadsområdet som bostadsföreningen 2019 köpte av Platen.
– När jag flyttade hit 2007 fanns det inte något byggt på de stenbelagda ytor som finns vid varje hus. Sen uppförde Platen en uteplats på en av dessa utan att fråga oss och erbjöd alla att få ett likadant mot ett hyrestillägg, säger Ulf Sandell och nickar bort mot bygge i trä intill grannfastigheten.
Fortsätter sen:
– Det ville ingen ha. Sen vi blev bostadsrättsförening har alla satt upp något där vi har gått efter det Platen satte upp. Men det skiljer sig en hel del åt så det finns ingen röd tråd. Skulle vi få göra det här skulle området bli mycket mer enhetligt, säger Ulf Sandell.
– Vi är jätterädda om området. Vi tycker att det är jättefint här och vi vill bara förädla det, säger Leif Andersson.
En kopia på överklagan till Länsstyrelsen ska de skicka till Motala kommun vars hantering av ärendet de ifrågasätter.
– När de inte ens behagar komma hit och titta på vad vi vill göra känns det som man blir motarbetad. Vi har bett om det flera gånger utan att någon kommit hit och lyssnat på vad vi vill göra.