Vi har besökt fabriken. Instrumenten det handlar om är elpiano och synthesizers.
– En rätt trevlig produkt måste jag säga. Det är ju en riktig konsumentprodukt, säger Carl Kritzberg, sales manager.
Företaget får jämt höra att folk ser instrumenten på tv och konserter.
Motalaföretaget, som även tillverkar många andra industriprodukter, är ett av tre dotterbolag i moderbolaget NordiQ Group, de andra två finns i Habo och Slovakien. I Motala har man varit verksamma sedan 1947 och 70 personer är anställda här. Man sysslar med stansning, bockning, laserskärning, svetsning, pulverlackning, montering och screentryck.
Sedan 2004 har Stockholmsföretaget Clavia varit kund hos det lokala företaget och det är åt dem som de gör elpianon.
– Även en viss andel trummaskiner, säger Kritzberg.
Han beskriver hur de gör instrumenten.
– Från planplåt stansar vi och bockar vi upp den här plåten, säger han och fortsätter berätta att de sen sätter dit olika muttrar.
– Och lackar och screentrycker och monterar en del elektronik och klaviaturen (tangentbordet, reds.anm.). Sedan skickar vi det i två halvor upp till Stockholm, till Clavia där de gör den slutliga monteringen, och testningen.
Det görs dock en test även i Motala, nämligen av trycket på tangentbordet. Tangenterna har uppger Carl Kritzberg tre så kallade mikroswitchar som känner av när man trycker ner tangenterna.
– Beroende på hur snabbt de aktiveras vet man hur hårt man slår ner tangenterna. De som är duktiga känner ju om de här tangenterna inte ger ljud ifrån sig på samma nivå.
Han förklarar också att de som är skickliga på att spela även kan känna om man får trycka lite hårdare eller längre ner på en tangent än på de andra.
Instrumenten kan, uppger han, kosta 30 000-60 000 kronor.
– Då vill man att det ska vara superbra. Att det är felfritt helt enkelt.
Under pandemin flaggade Clavia enligt honom för att det skulle bli tuffare tider. Men det blev nästan tvärtom. Han tror att många som satt hemma och hade lite tid över lade sina pengar på instrumenten.
Carl Kritzberg menar att NordiQ Motala AB hade lite tur att Clavia nästan fick ett litet uppsving.
– Som kunde kompensera för en del andra av våra kunder som kanske hade det lite tuffare, något som påverkade oss.
Instrumenttillverkningen är överhuvudtaget mycket ekonomiskt viktig för Motalaföretaget, den utgör nästan 30 procent av omsättningen.
Kritzberg ger oss en rundtur i fabriken där de anställda arbetar med de olika momenten. Bland annat får vi se screentrycket av texter med mera på produkten, det ska på i flera lager. Här precis som i övrigt accepteras inte minsta fel.
– Man tittar på varje bokstav, varje siffra, varje tryck. Det får inte vara några prickar eller någonting, du får inte ha missat nån färg överhuvudtaget. I så fall skickas det på kemisk borttagning av färgen och så får man göra om processen, förklarar Kritzberg
När olika små komponenter samt klaviaturen har monterats på görs den redan nämnda kalibreringen vilket är den sista delen av tillverkningsprocessen. Kalibreringen utförs av en person som har kopplat in klaviaturen och sedan ser på en skärm hur de olika switcharna i den aktiveras.
NordiQ i Motala får ingen direkt feedback på instrumenten från musiker, däremot indirekt via Stockholmsföretaget.
– Man hör lite historier, lite roliga saker. Att Madonna hade dem på sina konserter, säger Carl Kritzberg.