Niornas andra sökomgång till gymnasiet gör inte att politikerna ändrar någonting i antalet platser per program. En märkbar förändring är dock att fler valt Carlsunds yrkesutbildningar. Industriprogrammet ökar från tre förstahandssökande till sju medan elprogrammet har den största ökningen med sju elever.
– Det är roligt eftersom det här är utbildningar som leder till jobb, säger bildningsnämndens ordförande Charlotte Widegren (M).
Hon gläds också åt att el samt hotell och turism som pausades förra året nu har så pass många sökande att det blir nya klasser till hösten.
– Lärarna har gjort ett fantastiskt jobb när det gäller att marknadsföra utbildningarna, säger hon.
Ökad marknadsföring är annars något som Charlotte Widegren anser att Motalas gymnasieskolor måste satsa på. Orsaken är att hela 41 procent av Motalaungdomarna valt skolor i andra kommuner. Flest lockas till Linköping.
Tidigare har det diskuterats om eleverna som söker sig utanför Motala väljer utbildningar som inte erbjuds här. Det stämmer till viss del då flera elever valt naturbruk, hantverksprogrammet och estetiska. Men 130 av de 218 som sökt sig utanför kommunen väljer utbildningar som Motala kommun själva erbjuder som samhällsprogrammet, natur och ekonomi.
– Det kan tyckas konstigt för vi har utbildningar med hög och god kvalitet, men vi märker att Linköping lockar som storstad. Det vi kan göra är att jobba mer med marknadsföring. Vi behöver bli bättre där, säger Charlotte Widegren.
Tillsammans med Mjölby, Tranås, Vadstena, Boxholm och Ödeshög har Motala låtit utreda hur kommunerna i västra länsdelen bäst ska hantera gymnasieskolornas utmaningar framöver. En aspekt som utredaren Lars Stjernqvist då tittat på handlar om elevernas fria sökmöjligheter där man i dag får söka fritt inom hela Östergötland.
Skulle ni kunna tänka er att begränsa elevernas möjligheter att söka utbildningar i Linköping som redan finns på hemmaplan?
– Nej. Som moderat tycker jag om det fria skolvalet. Jag skulle aldrig vilja delta i att förbjuda det. Vi behöver istället arbeta på att visa att vi är lika bra som de stora kommunernas skolor, säger Charlotte Widegren.
Däremot menar hon att kommunerna i västra länsdelen måste gå vidare och titta på hur de i större utsträckning kan samarbeta. Hon lyfter också att man måste ha en dialog med Linköping som nu börjar få fullt på sina skolor.