Motalaelever taggade inför besöket i EU-metropolen

Att sprida kunskap om EU men också göra frågor mer tillgängliga och mer begripliga, är uppdrag som elever på Platengymnasiet jobbar med. Närmast väntar en studieresa till Strasbourg.

Här är några av Platengymnasiets juniorambassadörer för EU, tillsammans med en av lärarna, Per Eriksson.

Här är några av Platengymnasiets juniorambassadörer för EU, tillsammans med en av lärarna, Per Eriksson.

Foto: Rita Furbring

Motala2024-01-26 20:00

Sedan 2022 är Platengymnasiet EU-skola och studieresor till Parlamentet i Strasbourg har arrangerats flera gånger tidigare. Men i år är det inte bara treor från Samhällsprogrammet som får åka. Även elever från årskurs ett och två, samt några från Ekonomiprogrammet, följer med på bussresan, som även kommer att bjuda på besök på historiska platser i Tyskland.

– Det här är en chans att få åka till Strasbourg och även träffa andra elever och dela erfarenheter, säger Abdiwahab Osman.

– Det känns lite stort att få besöka EU-parlamentet, det är inte så många som kan säga att de gjort det, funderar Kisanet Tesfamikael.

Läraren Anna Wik uppger att eleverna gjorde en hel del aktiviteter förra läsåret för att uppmärksamma EU, samt en planering för kommande läsår. Utifrån dessa aktiviteter skrevs en ansökan om att få tävla om en plats att få besöka Strasbourg, bland flera svenska skolor.

undefined
Här är några av Platengymnasiets juniorambassadörer för EU, tillsammans med en av lärarna, Per Eriksson.

Tisdagen den 31 januari välkomnas Plateneleverna av ordföranden för EU-parlamentet, Roberta Metsola. Därefter väntar föreläsning och rollspel där de ska få diskutera desinformation, media och demokrati, hur det kan påverka människor och hur man kan förhindra spridandet av falska uppgifter.

– De blir EU-parlamentariker för en dag och hamnar i grupper där de får sitta och diskutera. Hur kan vi komma tillrätta med problemet, säger läraren Per Eriksson.

Att vara källkritiska och ifrågasätta nyheter som sprids i media ingår redan nu i gymnasieutbildningen, menar Eriksson. 

– Men det kan vara svårt att bilda sig en uppfattning om vad som händer i världen, vad som är korrekt information, säger han.

undefined
Selma Henriksson tycker att det är bra att vara källkritisk när man läser nyheter i olika media.

Selma Henriksson tycker att hon försöker tänka till när hon läser något och inte genast tro på allt.

– Ibland kan jag vara lite överkritisk. Men det är nog bra, resonerar hon.

Studieresan, som tar sin början under söndagen, innebär fem dagar hemifrån. Dagar med mycket nya intryck och förhoppningsvis goda lärdomar, både för eleverna och de lärare som hänger med.

– Det här kanske väcker känslor, att man vill bli EU-parlamentariker i framtiden, resonerar Diamanta Kaze.

Vad ser ni fram emot mest?

– Att få kunskap från elever i andra länder, hur de ser på Sverige och svenska nyheter, säger Inez Leijonmarck.

– Jag har höga förhoppningar, säger Selma Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!