Det doftar verkligen cykelbutik innanför dörren på Drottningplan.
– Det är alla gummidäck du känner, säger Mats Gunnarsson och hälsar.
Här finns allt för den som vill ta sig fram på två hjul, eller tre. Just nu är det bråda dagar, cykelveckan är i gång.
1943 startade bröderna Torsten, Sven och Evert Rydell företaget.
– Då hade man mopeder och radioapparater också.
80 år senare är dessa ett minne blott och mina ögon söker till och med efter helt vanliga cyklar. Mats skrattar och säger att de finns en trappa ner.
– Nu är det elcyklar som växer och det utvecklas hela tiden.
Men är inte elcyklar lite fusk frågar jag, med glimten i ögat, och Mats håller nästan lite med men tillägger att elcykel blivit ett alternativ till bil.
1970 döptes butiken till Motala cykel och sport. Nio år senare delades verksamheten och Motala cykelaffär uppstod. I närmare 20 år har de varit i nuvarande lokaler och för tio år sedan köpte Mats företaget av dåvarande ägare och lade till ordet ”nya”.
– Fast det kommer försvinna när de renoverar fasaden och vi byter skylt.
Han berättar om ombyggnationer som varit genom åren men också om det som varit mindre positivt. Som den stora vattenläckan då trappan ner i källaren blev ett vattenfall. Och om den stora stölden.
– Det var på nationaldagen som vi upptäckte inbrottet, säger han och minns att de hittade brytverktyg på bakgården.
Cyklar för närmare en miljon stals och trots att de förblev borta, troligen körda utomlands, berömmer Mats polisernas arbete. En person greps och dömdes för brottet.
Cykelveckan är viktig för alla cykelhandlare och cykelverkstäder i stan.
– Det är (h)julfesten, säger Mats och tillägger att det kan bli en del akututryckningar.
– Det händer ju att någon kör in i ett parkeringsgarage med cyklarna på taket, säger han och jag förstår att då blir det inte mycket cyklar kvar.
Andra, som bott i tält på lämplig grön yta, har blivit bestulna och en ny cykel måste fram snabbt.
– Sen har vi kunder från Nya Zeeland och England som vi brukar skruva ihop cyklar till, de har inte med sig egna på flyget.
Samtidigt saknar han hur det var för några år sedan, då folk kom till Motala och stannade flera dagar.
– Det var ännu mer folkfest då, säger Mats men tycker ändå att cykelveckan är en rolig vecka att jobba.
Vi kommer tillbaka till att cyklar är något som förändrats mycket på 80 år. Då fanns det många svenska märken, som tillverkades i Sverige. Idag har många märken försvunnit och tillverkningen flyttat utomlands.
– Förr lagade man mer, man lagade en slang. Men det går inte idag utan man byter den. Det säljs inte heller så många vanliga herrcyklar idag. Man vill inte stå där och vingla när man ska få benet över ramen, säger Mats samtidigt som vi går ner i källaren och de mer ordinära cyklarna, små och stora.
Under coronapandemin såldes många mountainbikes, då skulle alla cykla i skogen. Nu har trenden vänt och terrängcyklarna står tillbaka. Det gäller att känna åt vilket håll det blåser för handlarna. Men frågan är hur en liten nischad butik kan överleva i 80 år.
– Det är svårt, men vi har en trogen kundkrets. Just nu svänger ekonomin och det märker vi, händer inget ganska snart kommer en del småbutiker försvinna. Näthandeln påverkar också, säger Mats Gunnarsson men tillägger att kunskap och service är konkurrensmedlet.
– Framför allt det personliga bemötandet är viktigt.
Kommer ni finnas kvar om 80 år?
- Det hoppas jag verkligen.