I våras flyttade Jan Erik till ett äldreboende i Motala. Radhuset på Stallbergsvägen ska säljas och två av rummen på övervåningen, fyllda med pärmar, plockas ner.
– Jag vill hitta ett sätt att försöka bevara de här. Det är synd om de ska gå till spillo. Får vi ingen öppning har jag ingen möjlighet att ta hand om dem, säger systersonen Joakim Edoff om den enorma samlingen.
Han hoppas, säger han, att något arkiv i länet kan vara intresserad av att ta hand om allt material, all östgötahistoria.
Jan Erik har följt händelser i länet i 60 år. Klippt ur nyhetsartiklar som han fastnat särskilt vid och klistrat dem på kvalitetspapper innan han fyllt sina pärmar efter städer och socknar. Östgötaklippen är delvis också kategoriserade efter olika ämnen som hantverk/industri, kända profiler, föreningar eller större nyhetshändelser.
Men för att få mer insyn om hur allt egentligen började, låser vi dörren till huset i Motala och beger oss till Jan Erik och hans nya boende.
Han väntar oss redan när vi kliver in på rummet. Joakim går fram och kramar om sin morbror och det är tydligt att de står nära varandra.
Varför började du samla på gamla tidningsklipp?
– Det bara bidde så. Jag började 1963, när sista persontåget körde mellan Linköping och Vadstena, säger Jan Erik.
Under sitt yrkesliv har han själv jobbat på tryckeri. Först på Östgötabladet i Vadstena och därefter på Borgströms tryckeri i Motala, staden han växte upp i.
Men att intresset för nyheter väcktes inom tryckeribranschen viftar han bort. Dessutom bytte han inriktning när han inte längre var nöjd med sin lön, avslöjar han. Istället blev det arbete inom vården, varav 17 år på Birgittas sjukhus.
Att Jan Eriks fritidssysselsättning skulle resultera i drygt 500 pärmar med nyheter var aldrig någon plan. Frågan om hur han kunde avvara två hela rum i bostaden, kontrar han med en motfråga:
– Vad skulle jag haft dem till då?
Men vad sa vänner som besökte dig, när de såg din samling?
– Hur fan kan du hålla på med det där, är du inte klok?
Jan Erik har nära till skämt och kommenterar plötsligt under samtalet att jag slösar för mycket papper när jag antecknar ...
Själv har han "slösat" pengar på väldigt många pärmar genom åren.
Systersonen Joakim konstaterar att det handlar om cirka 25 000 kronor.
– Jag passade på när det var rea, konstaterar Jan Erik.
Mer allvarligt, framhåller han, att arbetet med urklippen fyllt en viktig funktion i vardagen.
– Klipphobbyn har varit underbar eftersom jag levt ensam större delen av mitt liv.
Då måste du ha prenumererat på flera östgötatidningar samtidigt?
– Jag har inte haft en enda prenumeration. Det var tiggeri. Jag har inte haft råd med allt. Pengarna gick till pärmar, klister och plastfack, säger han och skrattar igen.
Förutom nyhetsklippen har Jan Erik även samlat på 800 LP-skivor, 2 300 cd-skivor och 300 singelskivor. Musikintresset var stort.
Joakim berättar hur morbrodern även digitaliserade material för att hålla ordning och reda.
– Man ska kunna hitta med förbundna ögon, säger Jan Erik.
Men nu är det nya tider och sedan flytten till boendet finns inte längre intresse eller ork att fortsätta med samlingarna. 70 flyttkartonger väntar på att fyllas med pärmar för att därefter, förhoppningsvis, hamna i nya, varsamma händer.
Saknar du inte din hobby?
– Nej. Jag är nöjd.