Istället för att öppna grinden in till tomten tar jag ett kliv över och hamnar, om inte på en 4H-gård så i alla fall, i en villaträdgård. Där struttar både höns och kaniner runt fritt när familjen är hemma.
– Jag har tänkt på det i flera år. Barnens farmor har alltid haft höns och jag tyckte det var mysigt, säger Kicki.
Samtidigt funderade hon mycket på om det gick att ha höns i stan, med hänsyn till grannarna. Men sedan stötte hon på fler och fler som skaffat sig fjäderfän, trots att de inte bor på landet. Då vågade hon själv göra slag i saken.
Kicki berättar att hon började läsa allt hon kom över om höns, hur stort de ska bo, tjocklek på sittpinne och hur mycket ljus de behöver. Därtill upptäckte hon att det fanns mängder av raser...
– Jag har varit en hönshjärna hela våren, säger Kicki och skrattar.
Trots att hon upplever att hon har tummen mitt i hand har hon själv byggt delar av hönshuset med dess inredning.
– Men arga snickaren ska vi inte bjuda hit, säger hon och skrattar igen.
Sedan den 21 april gäller nya regler hos Jordbruksverket. Myndigheten uppger att den som har fjäderfän eller andra fåglar i fångenskap, oavsett hur många eller syftet med djurhållningen, måste registrera sin anläggning. Kravet gäller även den som har fåglar som hobby. I början på juni hade 34 aktörer registrerat hobbyhöns i Motala medan antalet i Vadstena var 5. Att Kicki bara valt att ha fyra höns, säger hon, beror på att det krävs tillstånd från Motala kommun om man vill ha fler.
De raser hon fäste sig vid när det var dags för inköp var Plymouth Rock och Wyandotte.
Varför just dem?
– De är vackra och värper hyfsat lagom med ägg.
Men det är först när hönsen är mellan 6-8 månader som Kicki kommer få veta om hon gjort en god investering. Så det gäller att Nasse, Ghingis Khan, Chow chow och Rosalinda levererar.
Hittills tycker Kicki att det bara varit positivt att skaffa hobbyhöns. De pickar glatt på alla försommargröna växter. Men runt springer också familjens kaniner och hittills verkar de tycka att de nya familjemedlemmarna är mer intressanta än tvärtom.
Men det finns också en mer allvarlig tanke med investeringen i fåglarna.
– Hela hönsindustrin är fördjävlig och jag hoppas att jag kan bli självförsörjande på ägg. Då vet jag att de jag äter kommer från höns som alltid ska få ha det bra, säger Kicki Forsberg.