Snötäckta trottoarer en säkerhetsrisk i bostadsområdet

Att ta bort snö från trottoarerna är fastighetsägarens ansvar. Det kan också vara kommunens. Men är det tillräckligt tydligt vad som gäller? Vi reder ut hur det ligger till.

Stig Karlsson har inget emot fysiskt arbete i snön, men han upplever att underhållet längs Borensvägen generellt är under all kritik.

Stig Karlsson har inget emot fysiskt arbete i snön, men han upplever att underhållet längs Borensvägen generellt är under all kritik.

Foto: Rita Furbring

Motala2024-01-18 16:00

– Det här är fan i mig under all kritik. Vi är kanske tre personer på Borensvägen som sköter trottoarerna, säger Stig Karlsson som just tagit fram snöslungan för att ta, som han säger, sitt ansvar.

– Jag är inte intresserad av att betala skadestånd för att någon halkar och slår sig, fortsätter han.

Vilken tur att du skaffat snöslunga när det ser ut som det gör

– Det är inte tur, det är framförhållning. Men i år har jag stor glädje av den.

Snön yr runt Stig när han påbörjar sitt arbete utanför sin fastighet.

undefined
Stig Karlsson känner att det är hans ansvar som fastighetsägare att hålla rent på trottoaren utanför och i anslutning till sitt hus.

Molly Lindström har just stigit av bussen. Hon är på väg till arbetet men kan inte komma åt någon trottoar utan går på vägen.

– Det är jobbigt att ta sig fram och kommer det en bil måste jag akta på mig. När det är mörkt är det inte säkert att de ser mig, säger hon.

På några platser längs Borensvägen har boende plöjt upp små gångstråk, mellan drivorna. Men övervägande är det omöjligt att se var trottoarerna ligger.

Snödjupet varierar. På ett ställe går det att med tumstock mäta upp 55 centimeter. Det finns också sjok där snön är ännu djupare, men även lägre.

Men hur ligger det till med ansvarsbiten, att hålla rent?

– När det faller snö uppifrån är det fastighetsägarens ansvar att se till att det skottas rent och gärna sandas lite för att minimera risken för halka, säger Stefan Vass, arbetsledare vid kommunens gata- och parkenhet.

Däremot, säger han, är det andra regler som gäller när snöröjningen varit igång och kört upp snö från gatan på trottoaren.

– Då fråntas fastighetsägaren ansvaret och det är vi från kommunen som ska se till att snön kommer bort. 

undefined
Snödjupet på just den här platsen är 55 centimeter, men det finns platser där det är både högre och lägre.

Nu är det dock så mycket snö överallt i både Motala och Vadstena att möjligheten att få bort snön är begränsad.

– Vi måste helt enkelt fokusera på andra platser, säger Stefan Vass. Just nu ligger vår prio på att ta hand om stora högar i korsningar som skymmer sikten och att ta bort snön från de sopsaltade cykelstråk som vi har, för att komma fram med maskinerna som ska sopa och salta cykelvägarna.

När ger ni er på trottoarer igen?

– Vi hoppas kunna gå på dem under nästa vecka. Problemet är att vi inte har så många maskiner med den utrustningen, som kan lyfta upp snön på lastbilar. Jag skulle gärna se att vi hade ett fordon med snöslunga fram som skickade upp snön direkt på flaket på lastbilarna, men tyvärr har vi inte den tillgången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!