Jörgen har inte kunnat bada på mer än tio år

När det anlades en ny ramp 2017, hoppades Jörgen Eriksson och Christer Svensson på ett mer tillgängligt Varamon.
Så har det dock inte riktigt blivit, och nu har kommunen satt igång ett arbete för att göra badplatsen bättre anpassad för funktionshindrade.

Christer Svensson och Jörgen Eriksson hoppas att det ska bli lättare för funktionshindrade att bada i Varamon.

Christer Svensson och Jörgen Eriksson hoppas att det ska bli lättare för funktionshindrade att bada i Varamon.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Motala2023-04-19 10:15

– Ingen är gladare än jag om något händer, säger Jörgen Eriksson, som är rullstolsburen och inte har badat i Varamon på över tio år.

En iskall och piskande vind kommer in från Vättern. Ned för Christer Svenssons kind rinner tårar, orsakade av den hårda vinden. 

Det är långt ifrån badsäsong i Varamon. Men även på sommaren, när vattnet värmts upp och solen ligger på, finns det de som inte kan bada. 

– Jag förstår inte hur de har tänkt, säger Christer Svensson och skakar på huvudet, när han tittar ut mot den ramp som var tänkt att underlätta för funktionshindrade.

Christer Svensson är kassör i föreningen DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet), som arbetar med funktionshinderfrågor. Den här blåsiga dagen har han gått ut till Varamon ihop med Jörgen Eriksson, som är ordförande i Strokeförbundet Östergötland, vice ordförande i Strokeförbundet Sverige och kontaktperson för Motalas handikappsföreningar. 

Jörgen Eriksson fick en stroke 2012 och var varit rullstolsburen sedan dess.

– Jag har inte badat här sedan 2011, före stroken, säger han. 

2017 fanns det hopp om ett tillgängligt och handikappsanpassat Varamon. En ramp med ledstänger installerades på stranden, och det fanns diskussioner om att göra ännu mer. 

Bland annat hade Christer Svensson och DHR idéer om att tillhandahålla vattentåliga rullstolar för att låna ut till funktionsvarierade badgäster. Han föreslog också att man skulle kunna bygga ett trädäck med tillhörande ramp, för att få Varamon att kännas mer inbjudande för människor i rullstol, permobil eller rullator.

– Jag har till och med ritningar som jag visade som ett exempel. Det känns viktigt att ta vara på det här fantastiska som finns i Motala, Nordens största insjöbad. Då vill man att det ska vara trevligt för alla. Jag har ofta pratat öga till öga med olika representanter, och tycker det borde räcka för att de ska ta olika frågor vidare. 

Men inget har hänt. Och idag har den nedersta delen av rampen tagits bort, så att det inte längre går att komma ut i vattnet. 

Bredvid den numera icke-fungerande rampen finns en skylt där det står att den är ett samarbete mellan Motala kommun och DHR. 

– Men vi har inte fått någon information alls om att en del av rampen tagits bort, säger Christer Svensson. 

Thomas Martinsson, anläggningschef på Motala kommun, berättar att delar av rampen förstördes för att privatpersoner använt den till att lägga i båtar från. Det är anledningen till att den inte längre går hela vägen ut till vattnet. 

– Det får vi ta på oss, att DHR inte fått någon information om det. Tyvärr är det vissa ambitioner som lätt tynar bort, i bruset av alla frågor. Sen får man helt enkelt väcka liv i samarbeten eller vad det kan vara, säger Martinsson.

Utöver den nämnda rampen har det gjorts ett gäng andra åtgärder för att göra Varamon tillgängligare. Bredvid den stora bryggan vid Stormvägen finns ytterligare en ramp. Den saknar dock ledstänger och är ofta täckt av kvistar och annat skräp, som förhindrar rullstolars framfart. 

Christer Svensson går längs med den blåsiga strandpromenaden, och Jörgen Eriksson rullar bredvid i sin elrullstol. Med dystra miner passerar de rampen som 2017 var tänkt att bli starten för ett mer tillgängligt Varamon. Men som nu istället symboliserar ett misslyckande, enligt dem.

Så upplever både Jörgen och Christer att det varit länge med Motalas badplatser. Men nu vill kommunens anläggningschef Thomas Martinsson ändra på det. Han har startat igång ett arbete med att se över tillgängligheten på kommunens badplatser.

– Vi ska gå en rundvandring och jag ska ta kontakt med DHR och de andra föreningarna som jobbar med såna här frågor. Det är mycket man inte tänker på som kan ställa till problem. Därför behövs det en dialog med människor och organisationer som kan komma med råd och tips. Det finns mycket mer än just Varamon att ta tag i. 

Varför Christer Svensson med flera känt sig negligerade när de kontaktat kommunen kan dock inte Thomas Martinsson svara på.

– Jag har inte fått något uppdrag eller förfrågning. Sen ur ett större perspektiv finns det absolut saker som kan bli bättre. Själv har jag verkligen fått mig en tankeställare, och nu har vi startat upp för att bli mer aktiva i dessa frågor. Jag tänker att kommunen måste bli bättre på att fånga upp frågeställningar som finns i rådet för funktionshinderfrågor.

Även i politiken har dessa frågor varit uppe. Två S-ledamöter i kommunfullmäktige har skrivit en motion om just tillgängligheten på kommunens badplatser. Där föreslås att Motala kommun ska inventera alla badplatser utifrån ett tillgänglighetsperspektiv, att minst hälften av badplatserna ska vara tillgänglighetsanpassade till sommaren 2026, samt att det ska läggas extra prioritet på Varamon, till exempel att tillhandahålla badrullstolar, inför badsäsongen 2023. 

Och på tekniska servicenämndens senaste sammanträde diskuterades ett par frågor från rådet för funktionshinderfrågor. Dels den förkortade och numera icke fungerande rampen. Dels även ett förslag från DHR om att bygga till en lift på bryggan i Varamon, för att göra det lättare för funktionshindrade att ta sig i och ur vattnet. 

Men det återstår att se om detta leder fram till något. Än finns heller ingenting klubbat i kommunen gällande motionen om tillgänglighet vid badplatser. Motionen är just nu på tekniska servicenämndens bord för beredning. 

Både Christer Svensson och Jörgen Eriksson är glada att frågan diskuteras, och reagerar positivt när de får höra om motionen angående badplatserna. 

Även att anläggningschefen Thomas Martinsson vill skapa dialog med kunniga personer och föreningar tas emot positivt av både Jörgen Eriksson och Christer Svensson. 

– Det är precis vad jag efterlyst. Att man involverar oss som är engagerade i olika funktionsnedsättningsförbund mer, säger Jörgen Eriksson. 

Christer Svensson: 

– Det vore jättebra om man går runt och tittar på de här sakerna ihop med någon av oss, så man får se det från våra ögon.

Och även om de båda fortsatt är en aning skeptiska, och vill se att något händer innan de firar, vågar Jörgen Eriksson börja drömma. Åtminstone lite grann: 

– Ingen är gladare än jag om det skulle hända något. Det finns så många med funktionsnedsättning som så gärna skulle vilja ta del av Varamon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!