Sedan 2005 har kommunens kostnader för barn som måste omhändertas och placeras på olika typer av behandlingshem ökat. 2014 nådde man en ovanligt hög nivå och sedan dess har antalet placeringar fortsatt vara högt.
– Vi har ett ökat drog- och alkoholmissbruk bland unga. Det handlar om ett dolt missbruk med unga personer som vi inte haft kontakt med tidigare. Det är oroande, säger socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S).
– Vi har också fler familjer där man helt enkelt inte klarar av situationen längre, tillägger socialdirektör Sven-Inge Arnell.
Stor kostnad
Att trycket är högt på landet boenden gör dock att priserna stiger. I dag ligger notan på omkring 5500 kronor om dagen per barn, en summa som gör att kostnaderna lätt drar iväg. Förra året gjorde socialnämnden ett stort underskott och placeringen av unga var ett av de största skälen. Men det är inte pengarna som upprör Anne-Lie Liljedahl mest.
– Det är inte så i alla fall, men i många fall så är det här ingen effektiv behandling för barnen. Vi har bevis för att det inte är effektivt. Det innebär en kränkning att bli omhändertagen och sedan lever hemmen inte upp det som det ska. Det är slöseri med skattemedel, säger hon.
Varför har ni fortsatt att placera barn när det inte har effekt?
– Det är inte så i alla fall och det har inte funnits något alternativ. Men därför vill vi nu starta ett eget HVB-hem. Vi har bättre kompetens, resurser och utgångspunkt för barnen, säger Anne-Lie Liljedahl.
Varför har det här inte gjorts tidigare?
– Det här är ingenting som man kan dra igång direkt. Det tar lite tid, säger Anne-Lie Liljedahl.
Hela familjen
De ser många fördelar med att hjälpa barnen på hemmaplan istället för att skicka iväg dem.
– Då kan vi jobba med hela familjen och barnen kan gå kvar i skolan och finnas i sitt sociala nätverk, säger Sven-Inge Arnell.
Planen är att kommunens egna boende skulle ha 6-8 platser. Man har redan en lokal på gång, men den behöver ställas i ordning vilket kommer att ske under hösten.
– Vi har gjort insatser förebyggande och vi har byggt upp beroendemottagningen Minimaria, men vi har saknat boendet. Det här kommer göra att vi får en helhet i hjälpen till de unga i Motala, säger Anne-Lie Liljedahl.