Fem års väntan på LSS-boende - Kommunen åter i rätten

Kommunen riskerar miljonböter när oskälig väntan på LSS-bostad är i domstol för andra gången.

Maths Andersson (L) ser möjligheter i den privata LSS-etableringen för att lösa delar av kommunen behov.

Maths Andersson (L) ser möjligheter i den privata LSS-etableringen för att lösa delar av kommunen behov.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2021-06-17 08:00

I april 2019 dömde förvaltningsrätten kommunen att betala 750 000 kronor. En kvinna hade fått vänta två och ett halvt år på en LSS-bostad. Nu är risken att det kostar ytterligare 1,4 miljoner. Ärendet gäller samma kvinna och samma sak.

Beslut om LSS-bostad för kvinnan togs sommaren 2016 och hon väntar fortfarande. Hon har hela tiden önskat en bostad i hemkommunen. Trots det fick hon, i november 2018, en bostad i en annan kommun vilken hon flyttade till men lämnade redan i april 2019.

– Det gick ett tag men jag kan inte kommentera vad som hände. Då får kommunen jobba vidare med det. En del ärenden tar längre tid än andra, säger Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande.

Att beslutet kom samtidigt som processen pågick i förvaltningsrätten var inte ett sätt att slippa avgiften enligt Andersson.

– Jag ser det som att vi på alla sätt ska lösa det, så att de som berörs får de insatser de behöver. Vi tittar inte på vad som kan komma ut ur en dom, vi ska se till den bästa omsorgen för alla invånare.

Enligt IVO kan ett boende i annan kommun bli aktuellt vid särskilda skäl men att platsbrist inte är det. Kommunen anger att kvinnan haft och har andra insatser och att behovet av LSS-bostad inte är akut. Andersson ser ändå allvarligt på att det åter ska avgöras av rätten.

– Vi får rätta oss efter de beslut som fattas i det här domarna men jag skulle vilja veta om de kan fälla oss om man erbjudits plats och inte velat ha den, det kan vara ett bekymmer i sammanhanget.

Hur mycket får det kosta?

– Det finns inget svar. Vi kan aldrig prissätta det utan vi måste se till att hitta lösningar för varje individ. En lösning är att bygga fler bostäder, det vi gör nu.

Ett nytt boende är på gång, Vätternrosen, med inflyttning till vintern. Ett och ett halvt år efter vad som angavs inför den första domen. 

– Det är som med allt annat, man prioriterar olika verksamheter. Samtidigt finns beslut tagna, vi bygger ett boende och har en förstudie igång för behovet fram till 2028.

Om kvinnan får en bostad i det nya boendet är inte klart, det handlar om individanpassning. Men att fem års väntan kan innebära drygt två miljoner i straffavgifter är inte positivt enligt Andersson.

– Det är bättre att använda pengarna för att erbjuda en plats än att lägga dem till en statlig myndighet. Då har jag också sagt att vi måste tagga upp platsantalet och se att vi kan utnyttja de platser som extern entreprenör bygger

Del av kommunens yttrande

Till rätten anger kommunen att ”beslutet inte har verkställts beror på att det är svårt att finna en lämplig bostadslösning” samt att ”ett visst dröjsmål måste kunna accepteras” gällande LSS-bostad ”då en sådan kan vara betydligt mer komplicerad och tidsödande att tillhandahålla”. Kommunen anser att hänsyn tas till ”den enskildes situation under väntetiden”. Man hänvisar också till den ”extraordinära situationen” på grund av Covid-19 och att kommunen inte bör belastas med sanktionsavgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!