På 70-talet fördes diskussion om hur avloppsvattnet från hushållen i Borensberg skulle hanteras. Motala ville slippa kostnaden att bygga reningsverk, Linköping ville undvika utsläpp som kunde påverka deras råvattenintag i Ljung. En avloppsledning från Borensberg sågs som en win-win-lösning för båda kommunerna.
Men det var då. När avtalet nu ska förhandlas om har man svårt att enas om prisnivån.
– Sedan avtalet förhandlades om senast har kraven ändrats och reningen utvecklats, bland annat med läkemedelsrening. Vi har tittat på avgiften för Motala utifrån de kostnader som vi har och anpassat till det, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef på Tekniska verken i Linköping.
Att det kommunala bolaget Tekniska verken ser Motala kommun som vilken kund som helst har upprört Motalaföreträdarna.
– Vi har ju kostnader för att ta hand om ledningsnätet i Borensberg så vi tycker inte att den principen håller här. Om det exempelvis blir stopp i nätet där kommer ju inte Linköping att hantera det utan vi, säger Motalas tekniska chef Fredrik Feldt.
I dag betalar Motala 2,40 kronor per kubik för reningen och 300 000 kronor per år i en fast avgift som avbetalning för ledningen till Linköpings reningsverk. Totalt handlar det om 1,1-1,2 miljoner kronor. Men Linköpings nya syn på Motala innebär en höjning till omkring 3 miljoner kronor om året, något som Motala inte vill gå med på. De kan acceptera en höjning till runt 1,8 miljoner men inte mer än så.
– Va-verksamheten ska gå plus minus noll så ska det bli en större höjning måste vi arbeta in det i nästa års budget och då kommer det ju att hamna på kunderna i Motala kommun, säger Fredrik Feldt.
Motala vill därför tolka avloppsledningen som en samverkan mellan två kommuner, en syn som Tekniska verken delar, men som de anser inte påverkar prissättningen.
– Va-verksamheten ska gå plus minus noll. Vi kan inte ge rabtt till en kund för då skulle den kostnaden hamna på resten av kunderna som skulle får betala mer, säger Anna Lövsén.
Som ni ser det skulle alltså Linköpingsborna betala för Borensbergsbornas rening?
– Ja, så blir det ju i praktiken, säger hon.
Från Motalas sida anser tjänstemännen att de nått vägs ände och lämnar nu över frågan till politikerna att diskutera.
– Jag har en god förhoppning om att vi ska lösa det här, säger Philip Assarsson (M), ordförande i Motalas vatten- och avfallsnämnd.