Motala kommun ser gruvdrift som fara för Vätterns vatten

Motala kommun är oroliga för att den gruva som planeras i Norra kärr ska påverka Vätterns vatten. Det framför de när de fått ge sina synpunkter på projektet.

Hur kommer Vätterns vatten påverkas av gruvdrift i Norra kärr. Det menar Motala kommun bör utredas grundligt innan det kan vara aktuellt att ge tillstånd för gruvan.

Hur kommer Vätterns vatten påverkas av gruvdrift i Norra kärr. Det menar Motala kommun bör utredas grundligt innan det kan vara aktuellt att ge tillstånd för gruvan.

Foto: Peter Calén

Motala2024-06-26 14:00

Det kanadensiska bolaget Leading Edge Materials arbetar via ett helägt dotterbolag, Greenna Mineral AB, för att öppna en gruva i Norra Kärr. Gruvområdet ligger i huvudsak i Jönköpings kommun, och en mindre del ligger i Ödeshögs kommun.

För att få tillstånd att påbörja gruvdrift måste bolaget visa att gruvan inte är olämplig i förhållande till andra allmänna intressen, exempelvis skyddad natur. De ska visa att gruvan uppfyller samma miljökrav som annan industriell verksamhet. Inför ansökan har nu Motala kommun fått ge sina synpunkter på vad den tänkta driften skulle kunna få för konsekvenser. Konsekvenser som kommunalrådet Mark Henriksson (M) menar måste utredas ordentligt.

– Jag tycker det är viktigt för Motalas utveckling. Jag menar att någonstans finns det en exploatering som ska göras enligt förslag i Ödeshögs kommun och det är ju Vättern som kommer påverkas, säger Henriksson.

Motala kommun lyfter i sitt remissvar att Vättern inte bara är Motalas utan en av Sveriges viktigaste vattentäkter som förser drygt en kvarts miljon människor runt sjön med vatten. Därför är det viktigt att värna Vätterns vatten menar man.

– I det här förslaget som kommer fram så tycker vi att det finns oklarheter. I just hur avvattningen ska ske. Hur ska de hantera det, kommer det åka ut spillvatten i Vättern eller inte? Det behöver man redogöra tydligare för, säger Henriksson.

Kommunen lyfter också att det inte framgår var gruvans tillhörande anläggningar kommer vara lokaliserade och vad de kan ha för påverkan på området.

– Och man har brustit lite i konsekvensanalysen av hur den här etableringen. Man säger att driften uppskattas vara i 25 år men inte vad det får för följder i ett längre perspektiv. Sådant behöver redas ut mer, säger Henriksson.

Marcus Lejonqvist (SD) konstaterar att gruvdrift varit på gång tidigare i Norra kärr.

– Man hade liknande problem då. Nu försöker man igen och i och med att man inte har hittat lösningen, vilket är bekymmersamt, tycker jag det är bra vi går vidare med att visa att Vättern är viktig. Och att de måste hitta andra alternativ som inte påverkar Vättern som är vår vattentäkt, säger Lejonqvist och får medhåll av Elias Georges (S). 

– Vi Socialdemokrater ställde oss bakom det här yttrandet. Vi ser redan nu att det finns PFAS i Vättern och att man avråder vissa grupper att äta fisken. Så vi vill inte ha fler bekymmer med vårt fina vatten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!