Motala blir centrum för plastsortering

Plastkretsen AB startar nu sin nya anläggning för sortering av plastförpackningar. Man räknar med att vara i full drift till sommaren 2019.

Materialet transporteras på band som i anläggningen har en längd på 1,5 kilometer.

Materialet transporteras på band som i anläggningen har en längd på 1,5 kilometer.

Foto: Anders Törnström

Motala2019-01-17 18:00

Målet är att göra Sverige självförsörjande på sorteringskapacitet och öka materialåtervinningen av plastförpackningar. Till anläggningen anländer lastbilar från hela Sverige, med plastförpackningar packat i balar. Vid full drift räknar man med att kunna sortera 20 ton i timmen, vilket motsvarar en fullastad lastbil.

Plastkretsen AB har till uppgift att hantera insamling och sortering av de plastförpackningar som omfattas av producentansvaret för plastförpackningar i Sverige. Plastkretsen är en av fem ägare till Förpacknings och tidningsinsamlingen, FTI och ägs av Plastbranschens Informationsråd PIR, Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF. I och med anläggningen i Motala kommer Sverige att få en av Europas modernaste sorteringsanläggningar som medför att plastförpackningar som samlats in i Sverige också kommer att sorteras inom landet. Tidigare har 60 - 70 procent exporterats, främst till sorteringsanläggningar i Tyskland.

Mattias Philipsson är vd för Plastkretsen AB i Motala sedan den 13 augusti 2018 och kommer senast från Tekniska verken-koncernen. Han ser i framtiden en möjlig utveckling av verksamheten till att även kunna hantera tvätt och granulering av materialet vid anläggningen i Motala. Plats finns i befintliga lokaler för att göra detta möjligt, men inga beslut är ännu fattade.

– Sverige är bra på att materialåtervinna plastförpackningar ur ett internationellt perspektiv, men mycket återstår och många plastförpackningar går fortfarande till förbränning. Vår vision är att alla förbrukade plastförpackningar ska bli nya plastprodukter. Det sluter kretsloppet och är ur ett miljöperspektiv mycket bättre.

Är det någon plast som inte går att återanvända?

– Ett exempel är svarta plastförpackningar. Maskinerna klarar inte av att läsa av dessa. Den kan inte sorteras ut och då hamnar dessa förpackningar bland övriga plastmaterial som inte kan materialåtervinnas. Vilket innebär att de kommer att gå till förbränning istället.

Processen i anläggningen beskrivs som att man efter de packade balarna anlänt så rivs dessa upp för att förpackningarna ska kunna sorteras en och en. Förpackningarna skickas sedan i ett flöde där materialet sorteras för att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas. Magneter används för att sortera ut metall som hamnat fel och en roterande trumma skiljer stort från smått. Man sorterar ut hårdplast från mjukplast och flera optiska läsare används till att finsortera materialet. För att göra sorteringen så bra som möjligt passerar materialet flera gånger genom läsarna. Sedan skickar man materialet, som efter tvättning och granulering, kan användas som ny råvara, till balning. Övrigt material går till energiåtervinning.

Varför har man valt att bygga anläggningen i Motala?

– Av två skäl. Dels så ligger Motala väldigt bra logistiskt. Det andra är att här fanns lokaler som var tillräckligt stora för att vi skulle inrymmas. Det är ju en viss besparing för oss att slippa bygga helt nytt. Att Plastkretsen har etablerat sig här tror jag kommer att bli ett jättelyft för hela Motala. Det blir en win-win situation för många lokala aktörer. Vi har varit ganska duktiga på att anlita lokala firmor.

– Vi kommer att köra treskift det första året. Sedan när vi är uppe på full kapacitet kommer vi att köra femskift, när det kommer en lastbil i timmen för att lossa och lasta, dygnet runt.

Anläggning för sortering av plastförpackningar

Ägare: Plastkretsen AB.

Vd: Mattias Philipsson.

Plats: Motala Företagspark.

Yta: 14 000 kvadratmeter.

Kapacitet (max): 120 000 ton per år.

Investerat i anläggningen: 265 miljoner SEK.

Antal anställda: drygt 40 personer när verksamheten är i full drift. Anläggningen är helt automatiserad, styrning och övervakning görs av drifttekniker.

Anläggningen började testköras under andra veckan 2019.

Plastkretsen är materialbolaget för de plastförpackningar som omfattas av producentansvaret för förpackningar i Sverige.

Sedan 2007 är Plastkretsens operativa verksamhet en del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Plastkretsen (PK) ägs gemensamt av fyllare, importörer, handel och emballagetillverkare. Dessa är:

Plastbranschens InformationsRåd

Dagligvaruleverantörers Förbund

Svensk Handel AB

Svensk Dagligvaruhande

I FTI:s styrelse sitter representanter utsedda av materialbolagens ägare.

Källa: Förpackning&Tidningsinsamlingen, FTI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om