Kommunen har anmält medarbetare till Skolinspektionen

Motala kommun har anmält en egen medarbetare till Skolinspektionen – och önskar nu att lärarens legitimation ska dras in.

En lärare i Motala kommun har anmälts till Skolinspektionen, av kommunen själv. Nu vill man se att lärarens legitimation återkallas.

En lärare i Motala kommun har anmälts till Skolinspektionen, av kommunen själv. Nu vill man se att lärarens legitimation återkallas.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Motala2023-07-26 05:30

En lärare på en grundskola i Motala kommun har anmälts till Skolinspektionen, av kommunen själv. Enligt anmälan har läraren varit "grovt oskicklig i sin yrkesutövning". Det konstateras också att läraren även på andra sätt är "särskilt olämplig att bedriva undervisning".

Enligt kommunens yttrande till Skolinspektionen har andra lärare uttryckt oro kring läraren och dennes undervisning.

– Det viktigaste är att eleverna känner sig trygga och får en undervisning av hög kvalitet, så att de klarar målen. Kommer det klagomål från kollegor är det allvarligt, kommer det från elever är det minst lika allvarligt, säger Kent Landoff, tillförordnad förvaltningschef för bildningsförvaltningen.

undefined
Problemen bedöms ha pågått under en längre tid.

En arbetsförmågebedömning av läraren har gjorts, som undertecknats av skolans rektor. Enligt den brister läraren i sin roll, bland annat i bemötandet med eleverna. I dokument som kommunen skickat in beskrivs bland annat att läraren inte förklarar så att eleverna förstår, att läraren haft oregelbunden närvaro och att lektionerna saknat struktur och planering. Ämneskunskapsmässigt finns dock inga brister.

I anmälan står det att en rad åtgärder har vidtagits, så som kartläggningar och handledande samtal. Skolans rektor ska också ha gjort lektionsbesök som lett till muntlig kritik.

– Ändå har det inte blivit någon förbättring och nu har vi tyvärr kommit till steget där rektor och förvaltning önskar att man drar in lärarens legitimation. Det är inget roligt fall på något sätt, säger Kent Landoff.

Tidigare i våras blev läraren avstängd från sin tjänst. Händelseförloppet ska enligt anmälan ha pågått en längre tid, fram till dess att anmälan till Skolinspektionen gjordes.

Varför gjordes ingen anmälan förrän knappt två och ett halvt år efter att problemen ska ha startat?

– Man har, på flera olika sätt, försökt att ge läraren de verktyg som krävs för att ha en undervisning som är tillräckligt god, säger Kent Landoff och fortsätter:

– Det är inte självklart. Det är en brist på lärare och vi vill ha kvar behöriga lärare, men någonstans går en gräns där det inte går att få ordning på det. Det var därför som inspektionsanmälan kom in.

Hur ser du på att kommunen trots allt anmäler sin egen medarbetare?

– Det är en rektor som har gjort det och jag står bakom. Det är eleverna som står i första rummet. Det är därför vi driver skola och då måste det vara bra undervisning med trygga lektioner, säger Kent Landoff, men konstaterar att det är en "högst ovanlig" åtgärd.

Enligt anmälan har en facklig representant hela tiden varit vidtalad. Anette Sundqvist, ordförande i Sveriges lärare, framhåller att hon inte vill prata om enskilda fall, men konstaterar att det är anmärkningsvärt att kommunen här har valt att anmäla en egen medarbetare.

– Visst är det mycket allvarligt när arbetsgivaren går in och anmäler till Skolinspektionen. Det händer som tur är inte så ofta.

Hon anser att kommunen hade kunnat välja en annan väg.

– Det här är ett ärende som har pågått i många år så man kunde kanske ha agerat och gjort vissa insatser tidigare under åren.

Kan du förstå hur man har resonerat när man valde att anmäla läraren till Skolinspektionen?

– Nej, ur medlemmens perspektiv kan jag inte förstå det.

Från fackligt håll är beredd att arbeta vidare med frågan, om läraren vill ha den stöttningen.

Skolinspektionen ska nu avgöra om de ska göra en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd, som är den instans som kan återkalla lärarlegitimationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!