Moneyweekföreläsning på Zederslundsskolan

Föreläsning på Zederslundsskolan av Anna Mann Nestor, Swedbank, under temaveckan Moneyweek.

" Verkar ett erbjudande för bra för att vara sant så är det ofta det" menar Anna Mann Nestor, Swedbank.

" Verkar ett erbjudande för bra för att vara sant så är det ofta det" menar Anna Mann Nestor, Swedbank.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-03-29 07:30

Den internationella temaveckan Moneyweek betyder extra fokus på att föreläsa för elever på högstadiet och gymnasiet om vardagsekonomi. Med bättre koll på sin privatekonomi kan unga lättare påverka sin framtid, säger man i en programförklaring till sina föreläsningar. Zederslundsskolan fick besök av Anna Mann Nestor som till vardags är privatrådgivare på Swedbank.

Hon talade inför cirka 200 elever i årskurs 8 och 9 i skolans aulan och inledde föreläsningen med att fråga om eleverna hade några drömmar, för ofta har drömmar med pengar att göra. Även om man anser sig vara en "spara" eller en "slösa". Men även att drömmar går att förverkliga.

– Det gäller att hitta balansen, hur mycket som går in på kontot och hur mycket som går ut, menade Anna Mann Nestor.

En film visade exempel på hur det kan se ut för två ungdomar i dag och hur de resonerar angående sin ekonomi. Det hela utmynnar i vikten av att kunna göra upp en budget för att få koll på vad pengarna räcker till.

Flera frågeställningar radades upp som har bäring på hur unga handskas med pengar idag, exempelvis vad som är okej att låna till. Vilka lån som är mer okej än andra. Snabblån var en tung post som Anna uppehöll sig vid.

– Snabblån ska ni undvika. Ungefär 160 personer varje dag, i Sverige, hamnar hos kronofogden grund av snabblån. De vanligaste grupperna som råkar illa ut är ungdomar och nyblivna pensionärer.

Det gäller alltså att hålla koll på den totala kostnaden för ett lån menar Anna.

– Verkar ett erbjudande för bra för att vara sant så är det ofta det.

Småavgifter är en annan ekonomisk post som hon ber ungdomarna i aulan tänka till om. Hon radar upp en hel del exempel och tar en till synes en liten utgift som en kaffe varje dag á 25 kronor springer upp till en kostnad av totalt över 6000 kronor på ett år. Vilket man kanske inte tänker på i förstone och när det gäller smålån är det ungefär som talesättet "många bäckar små".

Rådet som Anna Mann Nestor vill lämna med eleverna är att spara och spara långsiktigt och strategiskt.

– Din ekonomi. Din framtid. Äg den och bestäm själv hur den ska se ut. Det viktigaste är att börja spara i tid. Det behöver inte vara stora summor huvudsaken är att man sparar.

– Det är roligt att komma ut i skolorna och tala om det här eftersom det är ett sånt viktigt ämne att ta upp. Jag tror att ungdomarna vaknar upp lite när man visar dem allt detta, avslutar Anna Mann Nestor från Swedbank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!