– Jag tror att det blir mycket bättre koncentration på lektionerna och jag tror att det blir bättre resultat, säger Aaden Lindström men får inte medhåll av kompisen Stella Bergh.
– Jag tror att det blir svårt när man får inställda lektioner och långa raster. Härom veckan hade vi fyra timmar rast och då är det svårt att inte ha sin mobil.
Efter sportlovet ska nu telefonerna samlas in på morgonen och lämnas ut efter sista lektionen. Elever berättar att många blev arga och besvikna när de fick veta beslutet. Men rektor Helena Mellberg och lärare Thomas Gustafsson tror att det blir bra.
– Vi ser att det skulle gynna att ta bort mobilerna även på rasterna. Både utifrån trygghet och att fokus är mycket på telefonerna och vi tror att eleverna skulle må bättre av att inte ha dem, säger Mellberg.
De ser att många elever har svårt att släppa vad som händer, att de hela tiden vill ha koll. Men att mobilförbudet kan skapa ett lugn.
– Vi hoppas på mer fokus. Men också en trygghet i att man inte behöver bry sig om vad andra gör. Och man behöver inte vara rädd för att någon ska ta ett kort eller filma, säger hon.
Har det varit ett problem?
– Jag tycker att undervisningen ibland blivit störd därför att studieron har påverkats, säger Gustafsson, och tillägger att regeln varit att alla ska lämna ifrån sig mobilen vid lektionsstart men att alla, trots uppmaning, inte gjort det.
Vad är reaktionerna på nya beslutet?
– Varierat. Man tar bort något som eleverna är vana vid. En trygghet att ha sin mobiltelefon och att man använder dem för att titta på schema med mera, säger Gustafsson men tillägger att eleverna också ser fördelar.
Trots förbudet kommer vissa undantag godkännas enligt Mellberg.
– Vi har elever som behöver mobilen för att sköta sin diabetes. Det finns också elever som av trygghetsskäl behöver den. Men det är i kommunikation med vårdnadshavare och vara känt vilka elever det berör.
Gustafsson säger att de flesta vårdnadshavarna har varit positiva till beslutet. Den som behöver kontakt med sitt barn på skoltid får ringa skolan istället för eleven direkt.
Vid en titt i korridoren, veckan innan lovet, satt många med sina mobiler och frågan är hur det kommer bli.
– På rasterna kommer det vara tråkigt, säger eleven Manal Farhoud.
Men Mellberg och Gustafsson hoppas att eleverna ska umgås på ett annat sätt och prata mer med varandra.
Skulle ni kunna vara utan mobilen på dagarna?
– Som privatperson ja, men jag behöver den i mitt arbete, säger Mellberg och Gustafsson håller med.