Misstänkt för mordförsök i Motala försatt på fri fot

Släppt - men fortfarande misstänkt för mordförsök. Åklagaren har hävt häktningen av en Motalabo i 50-årsåldern.

Åklagaren anser inte att det längre finns skäl att hålla den misstänkte Motalabon frihetsberövad och har därför hävt häktningsbeslutet.

Åklagaren anser inte att det längre finns skäl att hålla den misstänkte Motalabon frihetsberövad och har därför hävt häktningsbeslutet.

Foto: Per Danielsson/TT

Motala2021-02-09 11:03

Mannen har suttit häktad i snart tre månader, misstänkt för att ha försökt att döda en annan man den 12 november 2020. I fredags eftermiddag beslutade åklagaren att häva häktningsbeslutet och försätta honom på fri fot. 

Vid den senaste omhäktningförhandlingen för två veckor sedan ansåg Linköpings tingsrätt att det fanns en påtaglig risk för att Motalabon skulle undanröja bevis eller förstöra utredningen på annat sätt.

En risk som åklagaren nu anser har minskat.

– Jag gjorde bedömningen att vi har kommit till ett skede i utredningen att risken för påverkan inte längre är så stark att det krävs att den misstänkte ska vara häktad i ärendet, säger kammaråklagare Johanna Pettersson Rajer, som nyligen tog över ansvaret för förundersökningen.

Mannen är fortfarande misstänkt för försök till mord och misstankegraden är den högsta: sannolika skäl. Han förnekar brott.

I nuläget vill åklagaren inte gå in på detaljer om den påstådda gärningen. Däremot bekräftar hon att brottsplatsen är vid den misstänktes bostad på en mindre ort i Motala kommun.

– De inblandade är bekanta med varandra men har ingen närmare relation, säger Johanna Pettersson Rajer.

Hon uppger att man har vidtagit en mängd utredningsåtgärder och säkrat bevisning som anses avgörande. När ett åtal kan komma att väckas är dock osäkert.

– Det är svårt att svara på. Det vi inväntar är analyser från NFC.

Det senaste beskedet från Nationellt forensiskt centrum, NFC, är att de kan påbörja analyserna i slutet av februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!