I onsdags förra veckan samlades politikerna i bildningsnämnden för att avgöra Smedsby skolas framtid. Man skulle också besluta om nedläggning av förskolorna Hällalund, Rödluvan, Dansäter, Smedsby förskola, Rödbäcken, Bondebacka, Trollsländan, Götgatan, Charlottenborg och Myran samt Ekenässkolan.
Det omfattande ärendet skapade dock förvirring. Socialdemokraterna var splittrade i frågan.
Så här veckan efter försöker oppositionsråd Elias Georges (S) att förklara vad som faktiskt hände. För istället för att be om att få dela upp ärendet och ta enhet för enhet så valde S att försöka hitta ett gemensamt ställningstagande för alla nedläggningsförslagen. Resultatet: ett klart nej till allt. Det trots att man faktiskt stod bakom delar av majoritetens förslag.
– Det var den mänskliga faktorn. Man tog fel beslut helt enkelt, säger Elias Georges.
– Det blev jättefel, säger Helen Isacsson (S) som deltog i nämndens möte.
Hon förklarar att de inte hade räknat med att allt skulle ligga i samma ärende. I stressen som uppstod röstade man nej till allt.
Så vad hade ni velat rösta på?
– Vi var absolut emot att lägga ner Smedsby. Där ville vi hellre utreda möjligheten att göra den till F-3 och Bråstorp till 4-6-skola. Sedan var vi som sagt för att lägga ner Ekenäs, säger Elias Georges.
Och de tio förskolorna då?
– Vi har inte preciserat, men vi vill behålla några lite mindre. Alla föräldrar vill inte ha sina barn på en stor förskola, säger Helen Isacsson.
Efter nämndens möte och efter den följande presskonferensen insåg S sitt misstag. Då gjordes ett inlägg på partiets Facebook-sida. Det inleds med texten: "Ibland blir det fel". Vidare förklarar de att när beslutet skulle tas "blev vi stressade och konfunderade om hur vi skulle lägga vår röst. I stundens hetta valde vi till slut att säga nej till nedläggningen av samtliga enheter".
Bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M) var efter mötet mycket kritisk till S agerande. Hon menade att partiet inte tog ansvar när de röstade emot nedläggningarna trots att Motalas skolor och förskolor beräknas minska med 1000 barn på tio år.
– Jag förstår att hon tycker det. Det blev fel, säger Helen Isacsson.
I sitt Facebookutlåtande backar nu partiet. "Vi inser också att vi måste ta ansvar för skolorganisationen framåt. När antalet barn minskar förstår också vi att alla förskolor inte kan vara kvar."